Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Europske banke i dalje varaju na isplati bonusa svojim djelatnicima

Velika većina novih vrsti bonusa koji se isplaćuju bankarima nije u skladu s propisima Europske unije o najvišim dopuštenim iznosima i morat će biti promijenjena do kraja ove godine, poručili su iz Europske agencije za banke (EBA)...

Velika većina novih 'položajnih' dodataka pogrešno je klasificirana kao dio fiksne plaće, navodi se u izvješću EBA-e. Analiza europskog regulatora pokazala je da 39 banaka, koje isplaćuju većinu iznosa definiranih kao 'položajni', odnosno dodaci za 'tržišnu vrijednost' za uži krug zaposlenika, krši propise EU-a.

Kako su tijekom financijske krize banke spašavane novcem poreznih obveznika, ograničenja primanja bankara usmjerena su na to da obuzdaju njihovu sklonost rizičnijim investicijama koje im donose veće nagrade.

Kako su mnogim ljudima u Europi zamrznute plaće i kako je nezaposlenost visoka, EU je zatražila ograničenje bonusa bankara koji zarađuju više od 500.000 eura godišnje. Bonusi ne mogu biti veći od osnovne plaće, a samo ako dioničari to odobre, mogu biti dvostruko veći.

Da bi se položajni dodatak mogao klasificirati kao dio fiksne plaće, mora biti trajno vezan za konkretni posao, te unaprijed određen, neopoziv, transparentan svim zaposlenicima i ne smije se temeljiti na diskrecijskim odlukama, tumače u EBA-i.

U većini slučajeva, međutim, takvi se dodaci temelje na diskrecijskim odlukama i utječu na dozvoljeni limit za isplatu bonusa, upozorava se u EBA-inom izvješću.

Europski regulator dopušta isplatu redovnih dodataka za posebne namjene, kao što su uzdržavanje djece, redovni doprinosi za mirovinsko osiguranje, putno i zdravstveno osiguranje.

Također prihvatljivim smatraju dodatke za 'tržišnu vrijednost', koji se pak isplaćuju svakom zaposleniku na radu u inozemstvu kako bi pokrio više troškove života, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram