Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Airbus dogovorio najveću narudžbu u svojoj povijesti?

Europski proizvođač zrakoplova, francuski Airbus objavio je danas da je s indijskim prijevoznikom IndiGom potpisao nacrt sporazuma o isporuci 250 zrakoplova novog modela A320neo, što bi mogao biti najveći posao u njegovoj povijesti mjereno brojem zrakoplova...

Diskontni je indijski prijevoznik, inače najveći u segmentu prijevoza putnika, vjerni Airbusov klijent i od europskog je proizvođača dosada već naručio 280 zrakoplova. Prema kataloškim bi cijenama vrijednost novog posla iznosila 20 milijardi eura.

Bude li sklopljen, taj će "sporazum postati najveća Airbusova pojedinačna narudžba po broju zrakoplova", navodi se u priopćenju zrakoplovne grupe.

Poput ostalih tržišta u Aziji, i indijsko u posljednje vrijeme bilježi snažan rast a takav bi se trend mogao nastaviti i u doglednoj budućnosti s obzirom na uzlet srednje klase i njezinu sve veću kupovnu moć.

Trenutno na svakog građanina Indije otpada manje od jednog leta godišnje. Usporedbe radi, na jednog građanina SAD-a dolazi 2,49 leta godišnje.

Airbus, njegov američki konkurent Boeing i brazilski Embraer već su u 20-godišnjim prognozama za zrakoplovnu industriju najavili da je azijsko-pacifička regija u cjelini njihovo ključno novo tržište, zbog snažnog uzleta srednje klase.

Podaci Svjetske turističke organizacije pokazuju također da u regiji cvate međunarodni turizam, pa je prošle godine broj inozemnih posjetitelja porastao 6,0 posto, na 248 milijuna.

IndiGo je jedini prijevoznik među četiri najveća trenutno prisutna u Indiji koji kontinuirano posluju u plusu.

"Nova narudžba potvrđuje odlučnost IndiGo-a da dugoročno razvija cjenovno povoljnu uslugu zračnog prijevoza unutar Indije i prema inozemstvu", kazao je u priopćenju čelnik indijske kompanije Aditya Ghosh.

Širom Azije raste potražnja za manjim putničkim zrakoplovima, budući da prijevoznici nastoje proširiti mrežu destinacija i na manje gradove, napominje AFP.

Iz Airbusa su priopćili da su dosada zaprimili gotovo 11 tisuća narudžbi za zrakoplove iz obitelji A320, a isporučili su ih dosada više od 6.200 za 400 klijenata i prijevoznika iz cijelog svijeta.

U prvih devet mjeseci ove godine Airbus ipak zaostaje za Boeingom, sa samo 791 neto narudžbom, u usporedbi s tisuću koliko ih je neto zaprimio njegov američki konkurent. Indijska narudžba mogla bi mu osigurati vodstvo.

Izvor: HRT.hr/AFP

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram