Zatvori
Poslovni Puls
08/10/2014

Kineski gospodarski rast "usporava" na 7,4 posto

Svjetska banka izjavila je kako mora smanjiti predviđanja ciljanog rasta za Kinu na 7,4 posto za 2014. i 7,2 posto za 2015., dok Kina napreduje s provođenjem strukturalnih reformi u cilju rješavanja financijskih ranjivosti i strukturalnih ograničenja...

"Mjere za smanjivanje dugova lokalnih vlasti, obuzdavanje bankarstva u sjeni, borbu protiv viška kapaciteta, veliku potražnju za energijom i zagađenjem okoliša će smanjiti investicije i proizvodnju.", stoji u izvješću o kineskim proizvodnim potencijalima.

No, "usporavanje kineskog gospodarstva će biti postupno; nije riječ o padu kineskog rasta", naglasio je Sudhir Shetty, glavni ekonomist Svjetske banke u Istočnoj Aziji i Pacifičkoj regiji, koji je dodao kako usporavanje kineskog gospodarskog rasta neće imati dramatičan utjecaj na druge zemlje.

Međutim, istaknuto je da ako Kina osjeti nagli pad, što je malo vjerojatno, to će iznimno teško pogoditi proizvođače robe u regiji, kao što su izvoznici metala u Mongoliji i izvoznici ugljena u Indoneziji.

Na kraju je zaključeno kako će zemlje u razvoju u Istočnoj Aziji i Pacifiku u 2014. i 2015. ostvariti rast od 6.9 posto, što je manje od predviđenih 7,1 posto te znatno manje od ostvarenih 7,2 posto u 2013, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram