Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2014

Milošević: Vlada je uništila gospodarstvo povećanjem PDV-a i lošim porezima

Državni zavod za statistiku objavio je da je hrvatska industrijska proizvodnja u kolovozu pala za čak 4,7% na godišnjoj razini, što je najviše u proteklih 15 mjeseci. Iznenadilo je to i najpesimističnije analitičare...

Domagoj Ivan Milošević, Ivo Jelušić, Davor Škrlec i Vuk Vuković, gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno, pokušali su naći odgovore na pitanja o uzrocima tog pada, o tome kakva je naša industrijska strategija te koje su prognoze do kraja godine.

Domagoj Ivan Milošević, zastupnik HDZ-a, rekao je kako industrija, da bi napredovala, mora imati pozitivnu poslovnu klimu, povoljan trošak investiranja i tržište.

'Vlada je propustila iskoristiti ulazak Hrvatske na veliko tržište Europske unije, a domaće je tržište uništila povećanjem PDV-a i ostalim lošim potezima,' rekao je. Milošević je rekao kako je Vlada propustila spasiti domaću industiju.

Ivo Jelušić, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo (SDP), naglasio je da je riječ tek o jednome mjesecu koji bilježi pad industrije, treba pričekati kraj godine koji će pokazati stvarno stanje. Istaknuo je kako rast izvoza i pad nezaposlenosti pokazuju da u hrvatskom gospodarstvu postoje i neki pozitivni pomaci. Svjestan je da Hrvatska bilježi pad BDP-a, međutim, kaže, dvije i pol godine pada pod SDP-ovom vladom, a četiri i pol godine pod HDZ-ovom. Mnogo toga je naslijeđeno, naglasio je Jelušić.

Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu (ORaH), mišljenja je da Hrvatska treba ulagati u mala i srednja poduzeća i inovacije. Upravo njima država treba pomoći strogo pravno reguliranim potporama i fiskalnim mjerama. Nužna nam je industrijska strategija, vizija, koja bi bila mnogo sažetija, razumljivija i koja bi davala općenite smjernice. No smatra kako je prije industrijske strategije trebalo donijeti niskougljičnu strategiju i strategiju održivog razvoja. Hrvatska bi se trebala specijalizirati za niše u kojima svojim znanjem može biti konkurentna, primjerice, digitalnu ekonomiju i elekrotehničku industriju.

Predavač Zagrebačke škole ekonomije i managementa Vuk Vukojević rekao je kako istraživanja pokazuju da korupcija destimulira razvoj lokalne zajednice. Zbog toga je on protiv različitih strategija koje mogu otvarati prostor lokalnim političarima za koruptivne radnje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram