Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2014

Ponovno loše ekonomske vijesti iz EU

Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u rujnu, hvatajući korak s trendom u Europskoj uniji, nakon osjetnog poboljšanja u prethodnom mjesecu, pokazalo je istraživanje Europske komisije...

Indeks ekonomske klime (ESI) za Hrvatsku koji izrađuje Europska komisija spustio se u rujnu na 113,9 bodova, s blago naviše revidirana 117,3 boda koliko je iznosio u prehodnom mjesecu. Njegova vrijednost signalizira osjetnije pogoršanje ekonomske klime u tekućem mjesecu, prenosi HRT.hr.

Najviše se pogoršalo raspoloženje u hrvatskoj industriji, iskazano u klizanju odgovarajućeg indeksa u negativni teritorij, na minus 0,5 boda, s pet bodova koliko je iznosio u kolovozu. Blago je pogoršano i povjerenje hrvatskih potrošača, uz pad odgovarajućeg indeksa za 0,5 indeksnih bodova.

Hrvatski građevinski i uslužni sektor i maloprodaja iskazali su pak veće povjerenje nego u kolovozu, uz rast odgovarajućih indeksa u rasponu od 1,4 do 2,1 indeksna boda.

Hrvatska se tako nakon poboljšanja klime u kolovozu pridružila trendu u Europskoj uniji u cjelini, čiji je indeks ekonomske klime (ESI) kliznuo u rujnu na 103,6 bodova, spustivši se za jedan indeksni bod u odnosu na vrijednost iz kolovoza. Time je trend pogoršanja ekonomske klime nastavljen peti mjesec zaredom.

Rujanski pad indeksa u EU28 odražava ponajprije pojačani oprez među potrošačima i u maloprodaji, napominju u Komisiji. Najviše se pogoršala klima u maloprodaji, uz pad odgovarajućeg indeksa za 2,8 bodova. Indeks povjerenja potrošača kliznuo je za 1,6 a indeks koji mjeri raspoloženje u industriji za jedan indeksni bod. Blago je poboljšanje zabilježeno tek građevinskom sektoru čiji je indeks porastao na minus 21,2 boda, s minus 22,3 boda u prethodnom mjesecu.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone raspoloženje poboljšano samo u Španjolskoj, za blagih 0,5 bodova. Najviše je pogoršano u Italiji, za 0,9 bodova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram