Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2015

Srednja i Jugoistočna Europa oporavljaju se brže od očekivanja

Zahvaljujući vrlo snažnim proljetnim pokazateljima, izgledi za rast BDP-a za 2015. godinu u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj Republici i Slovačkoj revidirani su naviše, stoga se za ovih pet tržišta SE-a sada očekuje rast realnoga BDP-a za više od 3 posto, stoji u priopćenju iz Raiffeisena...

Također su podignuti izgledi rasta u Rumunjskoj (sa 3,0 posto na 4,0 posto), Bugarskoj (sa 1,2 posto na 2,0 posto) te Hrvatskoj (s nultoga rasta na 0,5 posto). Stanje u podregiji Istočne Europe i dalje je teško i do kraja godine se očekuje smanjenje BDP-a za –3,5 posto (u Bjelorusiji), –4 posto (u Rusiji) te –10 posto (u Ukrajini).

„Budući da se vrhunac ciklusa rasta očekuje u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine, procjene rasta za 2016. nešto su niže od onih za ovu godinu. Za većinu je zemalja SE-a karakterističan ujednačen udio u rastu svih sastavnica potražnje. Gospodarskom oporavku koji sâm sebe podržava i nastavit će se i poslije 2016. osobito pogoduje snažna domaća potražnja na tržištima s rastom u regiji SE-a/JIE-a zbog privatne potrošnje i investicija“, riječi su Petera Brezinscheka, glavnog analitičara Raiffeisen ISTRAŽIVANJA u Raiffeisen Bank International AG-u (RBI), u nedavnoj objavljenoj publikaciji o strategiji za SIE pod nazivom Central and Eastern European Strategy za treće tromjesečje 2015.

„Unatoč stagnaciji gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini godišnji rast BDP-a u prvome tromjesečju potvrdio je izlazak Hrvatske iz recesije. Međutim, kako unutarnje strukturne slabosti još uvijek nisu riješene, izgledi za stabilan i održiv oporavak ostaju vrlo slabi. Potaknuto nastavkom oporavka inozemne potražnje (izvozom roba i usluga), uz tek blage stope rasta osobne potrošnje te zaustavljanje pada investicija, gospodarstvo po bi prvi puta nakon 2008. moglo zabilježiti vrlo blagu pozitivnu stopu rasta.

Oporavak je dakle krhak i nedovoljan da zaustavi rast udjela javnoga duga u BDP-u koji se približava razini od 90%. Stoga će fiskalna politika odnosno potreba za smanjenjem proračunskoga manjka i stabilizacija javnoga duga ostati u fokusu i u narednome srednjoročnom razdoblju. Za sada, vrijeme nam poklanja Europska središnja banaka i ekstremno ekspanzivna monetarna politika, koja nekonvencionalnim mjerama monetarne politike omogućuje obilje likvidnosti, posredno privremeno umanjujući i troškove financiranja RH“, izjavila je Zrinka Živković-Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja..

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram