Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2014

EBRD: Hrvatski BDP ove godine pada za 0,5 posto

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u najnovijim regionalnim prognozama ostavila je procjenu za hrvatsko gospodarstvo nepromijenjenu, te i dalje očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 0,5 posto...

Za cijelu regiju središnje Europe, u koju je uključena i Hrvatska, EBRD je u danas objavljenom izvješću povećala procjenu ovogodišnjeg gospodarskog rasta s prethodnih 2,2 na 2,5 posto, ponajviše zahvaljujući snažnom rastu poljskog i mađarskog gospodarstva u prvom polugodištu.

EBRD smatra da pozitivni poticaj gospodarstvima dolazi ponajviše od jačanja domaće potražnje u regiji, no upozorava da bi negativno mogle utjecati ruske sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Eurospke unije.

„Uz izuzetak Hrvatske, gdje se pad gospodarstva nastavlja, a procjene ostaju nepromijenjene, cijela regija sada svjedoči rastu investicija na godišnjoj razini, no ponajviše javnog sektora. Očekuje se da taj trend ojača jer te zemlje počinju koristiti EU strukturne fondove koji su im na raspolaganju u sklopu novog EU proračuna", navodi se između ostaloga u najnovijim prognozama EBRD-a.

U idućoj godini EBRD očekuje rast hrvatskog BDP-a za 0,5 posto, kao i u prognozama iz svibnja. Za cijelu regiju, pak, očekuje gospodarski rast od 2,8 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram