Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2014

Ne pomaže nam niti prostitucija: Potvrđen pad hrvatskog BDP-a

Državni zavod za statistiku potvrdio je prvu procjenu pada BDP-a za 0,8 posto na godišnjoj razini. To je već 11. kvartal za redom da hrvatsko gospodarstvo pada...

DZS je također procijenio da je u drugom kvartalu sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) bio realno manji za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 1 posto u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje. To pokazuje da je pad BDP-a ubrzan u odnosu na prvi kvartal, kada je gospodarstvo oslabjelo za 0,4 posto.

Povećanju BDP-a u drugom tromjesečju 2014. najviše je pridonio veći izvoz robe, dok je na smanjivanje najviše utjecao uvoz robe, izvijestio je DZS.

Predstavljena je i nova metodologija izračuna BDP-a prema kojoj su obuhvaćena, primjerice, ulaganja u istraživanje, naoružanje te ilegalno poslovanje, poput prostitucije i trgovine drogom. Nova metodologija unosi neznatne promjene u ukupni iznos BDP-a, ali se stope rasta, kažu u Zavodu, ne mijenjaju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram