Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2014

"Nogometnim" sankcijama protiv Putina i Rusije!?

Dok vodeći europski političari očito ozbiljno razmišljaju o bojkotu Svjetskog prvenstva (SP) u Rusiji, ima i puno sportskih dužnosnika koji se protive toj ideji. Među njima su šef Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach...

U jeku krize u Ukrajini Europska unija, kako je objavio španjolski dnevni list "El Pais", razmatra i mogućnost sankcija koje bi sigurno jako pogodile samouvjereno rusko vodstvo. U današnjem članku "El Pais" eksplicitino spominje mogućnost bojkota Mundijala 2018. I pritom se poziva na popis prijedloga novih mjera protiv Rusije, koji Europska komisija želi proslijediti zemljama članicama Europske unije (EU).

Predsjednik FIFA-e Blatter jučer je, bez obzira na eskalaciju ukrajinske krize, izjavio kako ima "puno povjerenje" u Rusiju. "Mi ne stavljamo SP pod znak pitanja. Mi smo u situaciji u kojoj izričemo povjerenje organizatorima SP-a 2018. i 2022. Trenutno još čekamo na izvještaj Etičke komisije", dodao je Švicarac u Kitzbühelu.

Blatter smatra kako bojkot nije rješenje. "To ionako nikad nije urodilo plodom." Zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, u posljednje su vrijeme učestali zahtjevi za bojkotom SP-a 2018. Neki su predlagali i da se pravo domaćinstva Rusima oduzme i dodijeli nekoj drugoj zemlji.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach upozorio je na posljedice jednog takvog poteza. Sport ne smije napuštati tlo političke neutralnosti, kazao je Nijemac. Slično kao i Blatter argumentirao je i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach. On je mišljenja da bojkot "samo šteti sportašima" a kao dokaz za tu tezu podsjeća na bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine.

Čini se ipak da se u središnjici Europske unije u Bruxellesu o bojkotu razmišlja - ozbiljno. Planirane nove kaznene mjere protiv Rusije su puno teže i konkretnije od dosadašnjih sankcija, napisao je "El Pais". Postoji mogućnost da se u paketu novih mjera nađe i Formula 1. Naime, u listopadu 2014. u olimpijskom Sočiju trebala bi se voziti premijerna utrka "oktanskog cirkusa".

Nove bi sankcije, napominje se, mogle "zaboljeti" Rusiju. Europska unija, kako se može shvatiti, više ne očekuje da će Moskva popustiti u ukrajinskom sukobu i zato se Bruxelles sprema na novu taktiku: oštrije prema Rusiji, prenosi DW.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram