Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2014

Željko Kardum: Čestitam vladi na ekonomskom rekordu!

Pad BDP-a je očekivan. Čestitam Vladi na novom rekordu. Ne postoji u posljednjih 50-ak godina u ekonomskoj povijesti Europe da se jedna vlada održala na vlasti, a da joj pri tome 11 kvartala za redom pada BDP. To pokazuje ili žilavost Vlade ili pasivnost hrvatskog političkog života. Nakon pada od 0,8% niti Vlada niti premijer Milanović nemaju apsolutno nikakvog razloga za brigu, rekao je u emisiji HTV-a Hrvatska uživo ekonomski analitičar Željko Kardum...

"Znamo da imamo preskupu državu, a to pritišće gospodarstvo i događa se pad gospodarske aktivnosti. To pak utječe na nezaposlenost i pad potrošnje. Bez drastičnih rezova u državi nema prestanka pada BDP-a", smatra.

"Bez obzira što nam država obećavala, ako ima pad BDP-a toliko kvartala uzastopno, ide prema bankrotu. Država će ovakvim načinom sigurno doći u situaciju da neće biti za mirovine i socijalna prava. Nema dileme, nema izbora, mora se oštro rezati. Matematički možemo dokazati da nije upitno idemo li prema bankrotu, nego kojom brzinom", rekao je Kardum.

Za njega je povećanje plaća zbog manjeg poreza samo kozmetička mjera. To neće utjecati na BDP, iako treba pohvaliti da dolazi do smanjenja porezog opterećenja plaća. Bez stvaranja nove vrijednosti nema rasta BDP-a. Država ne privređuje, ona ne stvara novu vrijednost nego to čini privatni sektor. Ako privatni sektor i privatni poduzetnici to ne mogu činiti, ako ne postoje uvjeti za to, onda tu država ne može ništa napraviti nego samo stajati na mjestu, oštar je prema Vladi bio ekonomski analitičar.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram