Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2014

Carlsberg u problemima zbog ruskog tržišta

Danski proizvođač piva Carlsberg snizio je danas prognozu godišnje dobiti i upozorio da bi zbog ekonomske neizvjesnosti na ruskom tržištu mogao zatvoriti neke pivovare...

"Zbog aktualnih zbivanja na makrorazini raspoloženje potrošača i prognoza za pojedina istočnoeuropska gospodarstva sve su izazovniji i sve više obojeni neizvjesnošću", priopćila je kompanija.

"Stoga smatramo da će se kategorija piva dodatno pogoršati u drugoj polovini godine", dodaje se u priopćenju.

U Carlsbergu sada očekuju da će prilagođena neto dobit u ovoj godini pasti za pet do devet posto. Dosad su očekivali rast u visini dva do tri posto.

Prognoza se temelji na očekivanom padu prodaje u Rusiji za sedam do devet posto, dok bi u zapadnoj Europi prodaja trebala stagnirati ili neznatno pasti. Za potrošnju u Aziji očekuju da će rasti "u skladu s 2013.".

"Kako bi se rizici ublažili što je više moguće, napravljene su neke promjene a neke će tek biti napravljene u našem poslovanju u istočnoj Europi, uključujući strukturne promjene", najavljuju iz danske kompanije.

"One uključuju razmatranja vezana za zatvaranje pivovara", dodaju.

Carlsberg je u drugom kvartalu blago povećao neto dobit, na 2,21 milijardu kruna (296 milijuna eura), s 2,07 milijardi kruna koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine.

Operativna dobit porasla je šest posto, na 3,6 milijardi kruna. Prihodi su gotovo stagnirali i iznosili su 19,2 milijarde kruna.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram