Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2014

Evo kako hrvatske tvrtke mogu izvoziti u Rusiju preko Srbije

Proteklih dana svjedoci smo špekulacija o mogućnosti zaobilaženja sankcijskog režima, kojega je uvela Ruska Federacija za hrvatske poljoprivredne proizvode, sirovine i prehrambene proizvode, izvozom preko susjedne Srbije....

Iznošenje takvih objava dovodi hrvatske proizvođače u zabludu te u konačnici može nanijeti i veću štetu od samih sankcija, ne samo pojedinom poduzeću nego posljedično i hrvatskom gospodarstvu u cijelosti, poručuju iz HGK.

Ne smije se zanemariti kako se međunarodna trgovina temelji, između ostalog, i na podrijetlu proizvoda te je za ostvarivanje bilo kakvog povlaštenog tretmana u robnoj razmjeni, a koji je definiran sporazumima o slobodnoj trgovini, presudno steći status robe domaćeg podrijetla.

Stoga se predmetni proizvodi mogu izvoziti iz Srbije u Rusku Federaciju isključivo ako npr. hrvatske tvrtke imaju osnovanu ili osnuju tvrtku u Srbiji te proizvodnju navedenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ili sirovina u većem omjeru izvode na teritoriju Srbije.

Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji omogućuje povlašteni izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, je u pogledu pravila o podrijetlu proizvoda gotovo identičan svim ostalim ugovorima o slobodnoj trgovini. To znači da se za ostvarivanje preferencijalnih uvjeta izvoza u Rusiju isključivo gleda uvjet da roba ima podrijetlo iz Srbije.

Samo pakiranje, zamatanje, preslagivanje ili promjena ambalaže ni u kojem slučaju ne omogućuju dobivanje statusa proizvoda s podrijetlom.

Podsjetimo, nakon Uredbe predsjednika Ruske Federacije od 6. kolovoza ove godine № 560 "O primjeni određenih posebnih gospodarskih mjera s ciljem osiguranja sigurnosti Ruske Federacije", Vlada Ruske Federacije odlučila je uvesti zabranu uvoza u Rusku Federaciju s rokom na godinu dana poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske Unije, Kanade, Australije i Kraljevine Norveške. Budući da se u carinskoj deklaraciji mora navesti i zemlja porijekla robe, ruske carinske službe već su najavile rigoroznu kontrolu u cilju sprečavanja mogućih pokušaja krivotvorenja carinskih dokumenata.

Za očekivati je i da Srbija pooštri svoje kontrole posebice uzimajući u obzir nedavnu situaciju kada je Rusija uvela ograničenje izvoza svinjskog mesa iz Srbije nakon što je jedan izvoznik iz Srbije na rusko tržište poslao meso, koje je prethodno uvezao iz Španjolske i Hrvatske, stoji u priopćenju iz HGK.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram