Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2014

Ipak nije srušen: S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting!

Agencija Standard&Poor's potvrdio je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', uz stabilne izglede, no upozorava da će se recesija nastaviti šestu godinu zaredom, a javni dug dodatno porasti...

'Vanjske bilance su stabilne i očekujemo ispunjavanje fiskalne konsolidacije unutar Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije', objašnjava agencija odluku o zadržavanju dosadašnjeg rejtinga Hrvatske. No, očekuje da će BDP u 2014. pasti za 0,9 posto, već šestu godinu zaredom, što je najdugotrajnija recesija u Europi od izbijanja financijske krize 2008. godine. Od te je godine hrvatsko gospodarstvo smanjeno za 12,5 posto.

U agenciji smatraju 'da će izostanak strukturnih i fiskalnih reformi i dalje pritiskati gospodarski rast i poticati sumnje u dugoročnu održivost javnih financija. Hrvatska i dalje zaostaje u konkurentnosti gospodarstva: rigidnost plaća i cijena potkopava fleksibilnost rada, iako treba imati na umu nedavno donošenje zakona o radu', poručuju iz S&P-a.

'Imamo ozbiljan izazov kontrole proračuna - to će biti borba koja neće prestati u ovom mandatu. To vam je kao tanker, kad krene on ima svoju masu svoju duljinu, svoju inerciju i da biste ga zaokrenuli, bez da ga razbijete treba neko vrijeme. Zatekli smo zemlju u jednoj tendenciji pada, a sad se to počelo okretati. Hrvatska je, nažalost, tanker, a ne teretni brod', kazao je premijer Zoran Milanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram