Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2014

SAD izgubile veliki trgovinski spor s Kinom i Indijom

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila je protiv Sjedinjenih Država u trgovinskom sporu s Kinom i Indijom, ustvrdivši da je Washington nametanjem carina na proizvode dviju zemalja prekršio pravila o svjetskoj trgovini, prenijeli su europski mediji...

U odgovoru na pritužbe iz 2012. WTO je ustvrdio da je SAD suprotno propisima nametnuo carine na kineski čelik i solarne panele, piše britanski BBC.

U odvojenoj presudi WTO je također ustvrdio da SAD mora izmijeniti načine uvođenja carina na indijske proizvode od čelika. Međunarodna trgovinska institucija nije se, međutim, složila sa svim prigovorima koje su Indija i Kina uložile na račun Washingtona.

SAD je u svojoj obrani pak isticao da je navedene carine uveo radi suzbijanja umjetno niskih cijena proizvoda indijskih i kineskih industrija podupiranih državnim subvencijama. Službeni Washington ima se pravo žaliti na presudu WTO-a.

Kina poziva SAD da poštuje presude WTO-a i ispravi nepravilnosti u smislu uvođenja oštrih trgovinskih kaznenih mjera te da zajamči okružje u kojem bi vladala poštena tržišna utakmica za kineske kompanije, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva za vanjsku trgovinu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram