Zatvori
Poslovni Puls
16/07/2014

Najbrže rastuća gospodarstva osnivaju vlastitu razvojnu banku

Čelnici najvećih rastućih ekonomija svijeta (BRICS) pokrenuli su osnivanje zajedničke razvojne banke i uspostavu zajedničkog fonda deviznih rezervi...

Banka čija će svrha biti financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju imat će sjedište u Šangaju, a Indija će prvih pet godina nadgledati njezine operacije kao predsjedavajuća. Nakon Indije tu će dužnost preuzeti Brazil, a zatim Rusija.

Čelnici na summitu BRICS-a u Brazilu su uspostavili zajednički fond deviznih rezervi koji bi trebao raspolagati s oko 100 milijardi dolara koji bi trebao pomoći zemljama da prevladaju kratkoročne financijske probleme.

Ovo je prvo veliko postignuće zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - otkako su se okupile 2009. kako bi tražile veće pravo glasa u globalnom financijskom poretku koji su uspostavile zapadne sile nakon Drugog svjetskog rata i u čijem su središtu Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram