Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2014

Francuzima obećani niži porezi i nada u bolje sutra

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je u govoru održanom u povodu proslave nacionalnog praznika Dana pada Bastilje pokušao umiriti sunarodnjake iscrpljene gospodarskom krizom pozivajući ih da zadrže vjeru u sebe te im obećao u 2015. smanjenje poreza...

"Zajamčit ćemo da nekoliko stotina tisuća Francuza u idućoj godini plaća niže poreze", rekao je Hollande u govoru što su ga prenosile privatne i javne francuske tv-mreže.

"Francuzima poručujem da zadrže vjeru u sebe", rekao je francuski predsjednik.

Hollandeov govor održan je usred velikih socijalnih problema u zemlji, velike nezaposlenosti (oko 10 posto aktivnog stanovništva je nezaposleno), usred štrajka željezničara, bojkota dijela sindikata, a na sve to vlasti su dosad reagirale nepopustljivo.

Socijalistički predsjednik drži da tvrtke moraju prepoznati vrijednosti i adute Francuske, njezine turističke prednosti, poljoprivredu koja daje iznimne proizvode i rezultate, vrijedne prosvjetne radnike, rekao je Hollande i pozvao sugrađane da zadrže ponos i vjeru u sebe.

Hollande je priznao i da je pogriješio obećavši smanjenje stope nezaposlenosti krajem 2013., što se nije ostvarilo.

"No treba vjerovati u novi poticaj i boriti se protiv nezaposlenosti. Mogao sam odustati i kazati - nismo uspjeli. No ja sam rekao suprotno - nismo uspjeli, ali krećemo dalje, vjerujemo u novi poticaj, solidarno i odgovorno", ustvrdio je Hollande.

Najavio je i sporazum kojega je svrha ponovno potaknuti konkurentnost Francuske. Njime je predviđeno smanjenje naknada za tvrtke u zamjenu za povećanje broja zaposlenih te više investicija do 2020.

Tijekom 2015., trebale bi se provesti reforme u sektoru zdravstva, obrazovanja i školstva, najavio je Hollande u prvom svome obraćanju javnosti nakon dvomjesečne šutnje, prenosi Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram