Zatvori
Poslovni Puls
24/06/2014

Europa želi nametnuti nove naknade financijskoj industriji

Europski regulatori za financijska tržišta, banke i osiguravatelje mogli bi se financirati izravnom naknadom koju bi plaćao sam sektor za financijske usluge, sugeriraju autori nacrta europske regulative...

Europska komisija odlučila je preispitati moduse financiranja tri regulatorna tijela koja je osnovala 2011. kako bi osigurala ujednačenu reviziju banaka, tržišta i osiguravatelja u EU.

Trenutačno 60 posto tereta financiranja Europske agencije za vrijednosnice i tržišta (ESMA), Europske agencije za banke (EBA) i Europske agencije za mirovinsko i invalidsko osiguranje (EIOPA) snose regulatori država članica, a ostatak se izdvaja iz središnjeg europskog proračuna.

Revizija bi trebala razmotriti i mogućnosti proširenja njihovih ovlasti, primjerice na kontrolu poštovanja računovodstvenih proipisa, nadzor sivog bankovnog sustava i izravni nadzor integriranih tržišnih infrastruktura poput klirinških kuća, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram