Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2014

Hrvatsko gospodarstvo će profitirati od Svjetskog nogometnog prvenstva

Prilikom šetnje Zagrebom, glavnim gradom Hrvatske, imat ćete osjećaj kako je sve spremno za početak Svjetskog prvenstva koje samo što nije tu. Gledajući sve kako se pripremaju pomislili bi da Brazil graniči s Hrvatskom, a ne da se radi o državi udaljenoj skoro 10 tisuća kilometara...

Iduća tri tjedna, možda i malo više, što je nada čitave nacije, nogometna reprezentacija i njezine utakmice na SP-u bit će u središtu pažnje cijele zemlje. Hrvatski nogometaši će donijeti smijeh ili suze, tugu ili sreću, ljutnju ili veselje ovisno o ishodu njihovih utakmica. No jedna stvar je nesumnjivo sigurna - sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu donijet će profit, piše kineska Xinhua

Naravno, neće to biti dobitak za sve. Logika je jednostavna - netko mora potrošiti novac da bi drugi imali koristi. Potrošačka groznica počela je mjesecima prije kada su neke tvrtke iskoristile lik hrvatskih nogometnih zvijezda za svoje promotivne aktivnosti. No kulminacija te sulude potrošnje dogodit će se u mjesecu koji je pred nama kada će se čitava planeta pretvoriti u jednu divovsku nogometnu loptu.

Prije četiri godine, kada se hrvatska nogometna reprezentacija nije kvalificirala za SP 2010. u Južnoafričkoj Republici, procijenjen je gubitak od nekih 150 milijuna eura za hrvatsko gospodarstvo. Iz tog razloga mnogi su novinari pozivali na ostavku tadašnjeg izbornika Slavena Bilića. Ona je unatoč tome ostao na toj poziciji i uspješno proveo Hrvatsku kroz kvalifikacije za EURO 2012. Mnogi su tada otišli u Poljsku i Ukrajinu koje su ugostile tadašnje Europsko prvenstvo, no oni Hrvati koji su ostali kod kuće potrošili su otprilike 100 milijuna eura većinom na hranu i piće.

Ovoga puta neće biti mnogo drugačije. S obzirom da je Brazil jako daleko te do njega nije ni jednostavno ni jefitino doći, hrvatsko gospodarstvo moglo bi od najveće svjetske nogometne smotre profitirati više negoli je to bilo za EURO 2012.

U nadolazećem razdoblju teško da ćete vidjeti kafiće, restorane i barove bez velikih ekrana na svojim terasama. Nogomet će biti svuda oko nas, a razna pića, posebice pivo, teći će u potocima. Prije osam godina, kada je Hrvatska igrala na SP-u 2006. u Njemačkoj, sedam najvećih proizvođača piva u zemlji zabilježili su prihod od oko 60 milijuna eura tijekom tog razdoblja. Ove godine on može biti još veći.

Oni najoptimističniji među gospodarskim analitičarima ističu kako sudjelovanje Hrvatske na SP-u može imati veliki utjecaj na oslabljeno gospodarstvo te da se to može iskoristiti za povećanje BDP-a.

Teoretski gledano, tijekom Svjetskog prvenstva hrvatsko gospodarstvo bi moglo svjedočiti prihodu od nekih 300 milijuna eura. Naravno što duže Hrvati ostanu u Brazilu bit će veći dobitak za mala poduzeća, ali i velike igrače na tržištu.

Za zemlju s više od 20% ljudi bez posla ovo je dobra vijest. Ako se pokaže da je oko polovica ovih predviđanja točna, to su i dalje dobre vijesti. Iz tog razloga čak i oni koji ne vole nogomet imaju dovoljno razloga da viču - Idemo Hrvatska!

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram