Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2014

Matematika Branka Grčića: BDP nije pao već je narastao

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je da je u prvom tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje BDP porastao po stopi najvišoj od izbijanja krize 2008. godine...

Bio je to Grčićev odgovor na novinarski upit za komentar današnje službene potvrde Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje te njegove nedavne prognoze da bi BDP mogao rasti u odnosu na prethodni kvartal.

Upitan na čemu temelji optimizam kad je o BDP-u riječ, rekao je da su makroekonomski pokazatelji za početak godine relativno dobri. Spomenuo je rast izvoza za više od osam posto, rast industrijske proizvodnje četiri mjeseca zaredom, dobar start turističke sezone i 5.000 manje nezaposlenih na godišnjoj razini.

Napomenuo je da Vlada vrlo oprezno pristupa tim brojkama te da treba pričekati još koji kvartal kako bi se vidjelo je li pozitivan trend stabilan.

Grčič smatra da Vlada može učiniti dosta kako bi došlo do gospodarskog oporavka. "Važno je da Vlada brzo provodi reforme kako bi stvorila bolju poslovnu klimu, reformirala tržište rada, bolje upravljala javnim financijama i poduzećima", rekao je.

Spomenuo je i bankarski sektor koji se, kako je rekao, razdužuje, ocjenivši da to nije dobro, već bi bilo bolje da naročito u poduzetničkom sektoru svjedočimo rastu kredita.

S druge strane, Grčića ohrabruje to da su prema podacima Fine, poduzetničke investicije u prošloj godini rasle i to za 14 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram