Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2014

Makedonija u prvom kvartalu bilježi rast izvoza od 15,1 posto

Vrijednost makedonskog izvoza povećala se 15,1% u prva četiri mjeseca ove godine, sudeći prema izvješću kojeg je u petak objavio makedonski Državni ured za statistiku. Ukupna vrijednost izvoza za razdoblje od siječnja do travnja 2014. iznosila je 1,51 milijardi američkih dolara, dok se vrijednost uvoza popela na 2,31 milijardu...

Najviše se trgovalo plemenitim metalima, dijelovima za automobile, zrakoplove i brodove te odjećom i proizvodima od željeza i čelika. U uvozu najznačajniji su bili lož ulje, platina i njezine legure.

Najvažniji izvozni partneri Makedoniji bile su članice Europske unije gdje je izvezeno 78,7% ukupnog izvoza. Zemlje sa zapada Balkana uvezle su oko 13% ukupnog makedonskog izvoza.

Najvažnije zemlje za trgovinske veze u prva četiri mjeseca ove godine bile su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija i Italija koje zajedno broje 52,45% ukupnog međunarodne robne razmjene, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram