Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2014

Litva spremna za ulazak u eurozonu, Hrvatska na čekanju

Litva jedina ispunjava sve kriterije za uvođenje eura u skupini osam zemalja Europske unije koje još nisu postale članicama eurozone, utvrdila je Europska komisija...

Bugarska, Češka, Hrvatska, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska bilježe neujednačen napredak u procesu ispunjavanja kriterija i ne ispunjavaju ih sve, konstatirala je EK.

Danska i Velika Britanija izborile su se za izuzeće od obveze članica EU-a da uvedu jedinstvenu europsku valutu.

Litva jedina u potpunosti zadovoljava sve kriterije i trebala bi ući u eurozonu 1. siječnja 2015., preporučila je u izvješću EK.

Spremnost zemalja za članstvo u EU mjeri se konvergencijskim i kvalitativnim kriterijima, pri čemu prvu skupinu čine inflacija, javne financije, devizni tečajevi i dugoročne kamatne stope. Kriterij inflacije ispunjavaju Hrvatska, Bugarska, Češka, Poljska i Švedska. Kriterij dopuštene razine javnog duga i proračunskog deficita ispunjavaju Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Švedska. Kirterij deviznog tečaja izjednačen je sa članstvom u tečajnom mehanizmu ERM II i ispunjava ga samo Litva, javlja HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram