Zatvori
PoslovniPuls
26/06/2023

U Litvi se stvara najveći europski tehnološki kampus

Litva ima ozbiljnu ambiciju - postati jedan od vodećih tehnoloških razvojnih centara u Europi, potaknut rastućim brojem tzv. "jednorog" startupa i naporima tamošnje vlade da privuče ozbiljne tehnološke investicije. Prošli tjedan najavljena je i nova privatna inicijativa vrijedna 100 milijuna eura koja ima za cilj stvoriti najveći tehnološki kampus u Europi, smješten u srcu litvanskog glavnog grada Vilniusa.

Na mjestu stare sovjetske tvornice odjeće u "Novom gradu", projekt pod nazivom Tech Zity trebao bi biti otvoren 2024. godine s uredskim prostorima za oko 5.000 tehnoloških radnika, dvoranama za sastanke i događanja te brojnim drugim mogućnostima.

S površinom od 55.000 četvornih metara, Tech Zity bio bi za gotovo dvije trećine veći od francuskog tehnološkog kampusa, "Station F", koji je otvoren još 2017. godine.

Financiranje projekta Tech Zity dolazi iz nekoliko izvora. Od planiranih 100 milijuna eura potrebnih za punu realizaciju projekta, do sada je osigurano oko 30 milijuna eura, pri čemu je suosnivač i glavni operativni direktor tvrtke Vinted, Mantas Mikuckas osigurao oko 80% inicijalnog ulaganja, dok preostali iznos dolazi od osnivača Tech Zityja Dariusa Žakaitisa. Ova "primarna" faza uključuje kupnju zemljišta i zgrada te pripremu za rekonstrukciju potrebnu za preobrazbu same lokacije. U sljedećoj fazi, Tech Zity traži dodatnih 70 milijuna eura iz različitih izvora, uključujući banke i privatne ulagače.

"Naš je glavni cilj potaknuti lokalnu startup zajednicu", objasnio je Žakaitis za TechCrunch. "Trenutno je ta zajednica raspršena na različitim lokacijama diljem grada. Startupi i tehnološke tvrtke jako cijene mogućnost da budu zajedno, razmjenjuju znanje i iskustva. Većina njih prolazi kroz slične faze rasta i razvoja, suočava se sa sličnim izazovima i problemima poput rasta uz ograničene budžete, osvajanje većih tržišta te privlačenje investicija. Najbolji odgovori na ta pitanja mogu doći od onih koji su već prošli tim izazovnim putem i izgradili uspješne startupe."

"Procjenjujemo da trenutno oko 18.000 ljudi radi u litvanskom startup ekosustavu", rekao je Žakaitis. "Želimo okupiti raznoliku publiku koja potiče povezivanje i stvaranje novih proizvoda. Također smo otvoreni za suradnju ne samo s lokalnim tvrtkama, već i s međunarodnim tvrtkama zainteresiranim za uspostavljanje prisutnosti u Vilniusu putem programa Invest Lithuania, posebno u području fintecha."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram