Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2014

Velika Britanija ima najveći rast u skupini razvijenih gospodarstava

Gospodarske aktivnosti u Velikoj Britaniji, Japanu i Njemačkoj snažno su ubrzale u prvom tromjesečju ove godine dok je skupina vodećih gospodarstava u cjelini zabilježila nešto sporiji rast, pokazali su u utorak najnoviji podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)...

Na godišnjoj razini najveći je rast u skupini razvijenih gospodarstava zabilježila Velika Britanija, od 3,1 posto, daleko iznad prosjeka OECD-a. Time je nadmašila rezultat iz prethodnog tromjesečja kada su aktivnosti porasle 2,7 posto.

Japan je također zabilježio snažniji rast, za 2,7 posto na godišnjoj razini, nakon 2,5-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. U Njemačkoj aktivnosti su porasle 2,3 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u posljednja tri mjeseca 2013.

U cijeloj 34-članoj skupini vodećih razvijenih gospodarstava aktivnosti su u prosjeku u prvom tromjesečju porasle 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, zadržavši gotovo isti tempo rasta kao i u prethodnom tromjesečju.

I 18-člana eurozona zabilježila je nešto brži rast na godišnjoj razini, od 0,9 posto, u usporedbi s 0,5 posto koliko je iznosio krajem 2013.

U SAD-u je rast blago posustao na godišnjoj razini pa su aktivnosti u prvom tromjesečju porasle 2,3 posto, u usporedbi s 2,6 posto zabilježenih u posljednja tri mjeseca 2013.

Na tromjesečnoj razini rast bruto domaćeg proizvoda snažno je ubrzao u Japanu, na 1,5 posto, s 0,1 posto u prethodna tri mjeseca. U Njemačkoj je stopa rasta udvostručena na 0,8 posto.

Američko je gospodarstvo stagniralo, nakon 0,7-postotnog rasta na kraju 2013., pokazuju izračuni OECD-a. Stagnaciju je bilježila i Francuska, nakon blagih 0,2 posto u prethodna tri mjeseca.

Talijansko je gospodarstvo jedino zabilježilo pad aktivnosti, i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, i to za 0,1 odnosno 0,5 posto.

U prosjeku su aktivnosti u članicama OECD-a u prvom tromjesečju porasle 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, čime su neznatno usporile u odnosu na kraj prošle godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram