Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2014

Šteta od poplave u Srbiji najmanje milijardu eura!

 Nitko se još ne usuđuje procijeniti kolika je materijalna šteta od nezapamćenih poplava koje, ostavljajući pustoš, danima razaraju Srbiju. Nažalost, ljudske žrtve broje se iz dana u dan, a za sada je potvrđeno da je život izgubilo 17 ljudi...

Posljedice podivljalih rijeka koje su potopile čitave gradove ostavljajući iza sebe pustoš, znat će se tek kad se voda povuče. U ovom trenutku, usprkos prestanku padalina, u Srbiji je nekoliko kritičnih mjesta kojima prijeti Sava, koja bi vrh poplavnog vala trebala dostići tek u srijedu.

U međuvremenu, u Srbiju je stigla pomoć iz susjednih zemalja, ali i iz EU, Rusije, Bjelorusije, Turske, a ukupno 17 zemalja poslalo je ne samo humanitarnu pomoć već i ljudstvo i potrebnu opremu za spašavanje stanovništva i ispumpavanje vode.

Štete su osim poljoprivrednika pretrpjeli i brojni gospodarstvenici, a samo elektroenergetski sustav Srbije za sada je oštećen za oko 100 milijuna eura. Pojedinačno, poslodavci još ne sabiraju gubitke koje trpe, niti službenici u Beogradu nagađaju u kakvom će minusu ostati domaća ekonomija, ali se zato ovom temom pozabavio njemački tjednik Der Spiegel ocjenjujući da će uništena infrastruktura, proizvodni objekti, strojevi, poljoprivreda, stoka i imovina koštati Srbiju oko milijardu eura. Jedno je sigurno, šteta od pet do deset posto u poljoprivredi značit će gubitak od 600 milijuna dolara, a nažalost u prethodnim danima poplavljen je veliki dio najplodnije zemlje u Srbiji. I ne samo što je poplavljen. Zbog siline rijeka i bujica, voda je na mnogim mjestima odnijela plodni dio zemlje ostavivši samo kamen, piše Novi Magazin.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram