Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2014

Francuska dobila mogućnost zabrane preuzimanja strateških tvrtki

Francuska vlada donijela je uredbu koja joj omogućuje blokiranje preuzimanja domaćih strateških kompanija od strane bilo koje inozemne tvrtke, što bi moglo predstavljati zapreku američkom General Electricu u pokušaju kupnje dijela Alstoma...

Ta uredba, objavljena u službenom glasilu, dat će državi puno veće ovlasti u blokiranju stranih preuzimanja u energetskom, vodoopskrbnom, prometnom, telekomunikacijskom i zdravstvenom sektoru. Svaki takav pokušaj akvizicije morat će ubuduće dobiti suglasnost ministra gospodarstva, piše HRT.

Ministar gospodarstva i industrije Arnaud Montebourg otvoreno je protiv ponude General Electrica za kupnju energetskog dijela Alstomove proizvodnje i umjesto toga zagovara europsko povezivanje te francuske kompanije s njemačkim Siemensom. Alstom je najavio da će ponudu GE-a, vrijednu 16,9 milijardi dolara, razmotriti do kraja ovoga mjeseca, dok Siemens razmatra podnošenje obvezujuće ponude.

Ova uredba olakšala nam je put za nastavak razgovora s GE-om i Siemensom, koji su iskazali interes za Alstom, i omogućila da se naši zahtjevi bolje čuju, kazao je Reutersu izvor blizak Montebourgu, dodavši da to ne znači i da će se iskoristiti mogućnost veta. Istaknuo je i da vlada ne kani blokirati strane investicije, ali želi u interesu nacije osigurati strateške sektore.

Francuska država ima otprilike 1-postotni udjel u Alstomu, a prije desetak godina spasila je tu inženjersku grupu od financijskog kolapsa. Mnogi Francuzi smatraju Alstom, koji među ostalim proizvodi vjetroelektrane, turbine i brze vlakove, utjelovljenjem industrijske snage države.

Slične ovlasti, kakve su francuskoj vladi dodijeljene ovom uredbom, već postoje u drugim europskim zemljama, kao i u SAD-u, gdje predsjednik ima ovlasti blokirati određene ponude za preuzimanje, zaključio je Reutersov izvor, a prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram