Zatvori
Poslovni Puls
13/05/2014

Američke naftne kompanije zainteresirane za naftu i plin u Jadranu

Predsjednik Ivo Josipović doputovao je u višednevni posjet SAD-u, koji počinje u Washingtonu susretom s predstavnicima američkih vladinih institucija i tzv. think tankova...

Josipović će u srijedu razgovarati potpredsjednikom Joeom Bidenom. Još nije potvrđeno, ali je gotovo sigurno da će se za vrijeme njihova susreta pridružiti i američki predsjednik Barack Obama. Ovo je drugi posjet Josipovića Bijeloj kući. Hrvatska više od svega treba ekonomske partnere. Američke naftne kompanije pokazuju interes za moguća nalazišta nafte i plina na hrvatskom dijelu Jadrana. Europa je u ovom trenutku energetski ranjiva, a SAD vidi svoj politički i ekonomski politički interes pa je dobar trenutak za posjet predsjednika Josipovića Washingtoinu, a još više Houstonu.

"Moje poruke su i politici i naftnom biznisu ovdje da je Hrvatska stabilna zemlja koja ima i znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Europe, na jednom od najvažnijih čvorista energetske sigurnosti Europe. Već sam čuo i pohvale kako je Vlada priredila dokumentaciju za moguće izvore nafte i plina na Jadranu", izjavio je Josipović.

Josipović će se sastati i sa senatorima u Kongresu. Potom će boraviti u Houstonu gdje će se u četvrtak i petak na energetskom forumu, na kojem će se okupiti predstavnici tridesetak naftnih i plinskih tvrtki, razgovarati o ulaganjima u projekte u Hrvatskoj, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram