Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2015

DA eksploataciji nafte iz Jadrana, ali samo uz najviše ekološke standarde

Rijetko se u Hrvatskoj oko čega vlast, oporba, sindikati i udruge mogu složiti pa je tako društvo potpuno podijeljeno kad je riječ i o istraživanju nafte i plina u Jadranu...

No na radionici koja je o tome održana na Ekonomskom fakultetu u Splitu, zaključeno je da istraživanje treba nastaviti jer bi to našem gospodarstvu donijelo znatnu korist, ali uz upozorenje - da se pritom primjenjuju najviši tehnološki i ekološki standardi.

Zbog bure je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kasnio u Split. No, brzo je došao na radnu temperaturu i obrušio se na one koji tvrde da će nam istraživanje nafte i plina uništiti turizam. "Imamo 12 eksploatacijskih platformi u Hrvatskoj i sve do jedne su u neposrednoj blizini Istre. Dakle, najrazvijenija turistička regija je jedino mjesto gdje eksploatiramo Jadran", rekao je.

No, te platforme su plinske, a većina se pribojava potencijalnih katastrofa vezanih uz naftu. Ipak, stručnjaci podsjećaju kako u 50-ak godina istraživanja Jadrana nisu zabilježeni veći incidenti.

"Ne možete istraživati plin, a ne naftu. To je otprilike kao kad bi sjeli u automobil i rekli da ćete se voziti na desnim kotačima, a ne lijevim", rekao je energetski stručnjak i profesor na RGN-u Igor Dekanić.

Korisne savjete možemo dobiti od Norvežana, koji također svoje more istražuju već desetljećima. Rizično je, kažu, voziti i automobil. Ali rizik se treba imati pod kontrolom.

Oko istraživanja i proizvodnje nafte i plina na Jadranu društvo je duboko podijeljeno. Međutim, oko nekih bi se stvari većina mogla složiti. Trebaju nam najstroži ekološki standardi, ali isto tako nismo dovoljno bogati da bismo rekli NE rastu i razvoju, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram