Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2014

Tri najveće javne tvrtke na svijetu nalaze se u Kini

Prema ljestivici Global 2000 za 2014., koju je u četvrtak objavio magazin Forbes, Kina je po prvi puta zasjela na sam njezin vrh s obzirom da je dom trima najvećim javnim tvrtkama na svijetu. No to nije sve jer Kina je ujedno i dom sveukupno pet tvrtki koje se nalaze među prvih deset...

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) već se drugu godinu zaredom nalazi na prvom mjestu, a slijede je China Construction Bank te Agricultural Bank of China. Druge dvije su Bank of China, jedna od tzv. ''velike četvorke'' kineskih banaka, te PetroChina koje su se smjestile na devetom odnosno desetom mjestu.

Kontinentalni dio Kine i Hong Kong na ovogodišnju listu dodali su 25 tvrtki od sveukupno 207 koliko ih je iz tog dijela svijeta upisano u Global 2000. To je ove godine veći doprinos od bilo koje druge zemlje čija se poduzeća nalaze na ovoj prestižnoj ljestvici.

Druga polovica prvih deset pripala je tvrtkama iz Sjedinjenih Američkih Država koje su i dalje na vrhu po broju kompanija na listi s ukupno njih 564. Japan se po toj računici smjestio na drugo mjesto, unatoč gubitku 26 tvrtki ove godine, sa sveukupno 225 javnih poduzeća.

Iz Forbesa naglašavaju da je Global 2000 sveobuhvatna lista najvećih svjetskih i najmoćnijih javnih poduzeća kada je riječ o prihodima, dobiti, imovini i tržišnoj vrijednosti.

Na ovogodišnjem popisu istaknute su tvrtke iz ukupno 62 zemlje što je veliki porast od prve lista izdane 2003. na kojoj su se nalazila javna poduzeća iz 46 zemlje. Ukupan prihod ovih tvrtki dosegao je 38 trilijuna, s dobiti od tri trilijuna te tržišnom vrijednosti od 44 trilijuna američkih dolara, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram