Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2014

Novi problemi za europske banke?

Agencija Standard & Poor's snizila je izglede za rejtinge 15 europskih banaka, uključujući Barclays, Credit Suisse i Deutsche Bank, nakon što je Europski parlament prihvatio zakonski okvir kojim se nastoji spriječiti da vlade spašavaju posrnule banke...

U objašnjenju smanjenja izgleda tih banaka sa stabilnih u negativne, S&P navodi da će se izvanredne potpore vlada bankama vjerojatno smanjiti, nakon nedavno prihvaćenih reformi.

Europski parlament podržao je, naime, ovoga mjeseca nove zakone kojima bi se lakše - i jeftinije za porezne obveznike - gasile banke u problemima, nakon dugih rasprava o pravilima vazanim uz bankarsku industriju, koju se smatra krivom za najgoru gospodarsku krizu unatrag više desetljeća.

Među bankama kojima je S&P smanjio izgleda, mnoge su sistemski važne, primjerice ABN AMRO, Bank of Ireland i ING Bank.

S&P je danas, također, povisio ocjenu za Danske Bank i Argenta Spaarbank, zadržao 'negativne' izglede za 38 banaka i 'stabilne' za 15 banaka. Pet je banaka zadržalo svoj prethodni kreditni rejting, iako će biti pozorno praćene, uz mogućnost promjene njihovih ocjena naniže, poručio je S&P, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram