Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2014

Hrvatska udruga banaka: Nismo nužno protiv oporezivanja štednje

Hrvatska udruga banaka (HUB) načelno se ne protivi oporezivanju kamata na štednju, ali apelira da takav zakonski prijedlog, kao i svi ostali zakoni, bude popraćen detaljnom analizom svih njegovih ekonomskih i društvenih učinaka, a ne samo financijskog učinka na proračun...

Uz ogradu da je, dok se još ne znaju detalji, teško komentirati mogućnost uvođenja poreza na kamate na štednju, direktor HUB-a Zoran Bohaček je na susretu s novinarima istaknuo da takav porez već ima većina zemalja Europske unije, uz napomenu da mnoge zemlje učinke ovakvog poreza kompenziraju kroz porezne olakšice za plaćene kamate na primjerice stambeni ili investicijski kredit.

"Takav porez postoji u većini članica EU-a, a podaci o dobiti od kamata se razmjenjuju među članicama pa oporezivanje kamate na štednju u Hrvatskoj ne bi izazvalo 'selibdu' štednje u druge zemlje. No ako se uvođenje novog poreza nedovoljno dobro pripremi i ne procijene svi njegovi učinci, moglo bi se dogoditi npr. da banke dignu kamate na kredite", kaže Bohaček.

Ipak, ističe, vidjet će se kakav će biti model uvođenja ovog poreza. Do tada, mišljenja su u HUB-u, Vlada ima vremena napraviti temeljitu analizu ukupnog hrvatskog poreznog sustava, pa čak i provesti poreznu reformu, zbog pravne sigurnosti i stabilnosti poslovnog okruženja, ali i kako se investitori ne bi za ulaganje odlučivali samo prema području nižih poreznih opterećenja, već prema stvarnom afinitetu za ulaganje, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram