Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2014

Potrošnja usmjerena na ispunjavanje egzistencijalnih potreba

Konačno priopćenje DZS-a o trgovini na malo za veljaču potvrdilo je realnu stagnaciju na godišnjoj razini (prema kalendarski prilagođenim indeksima), dok je nominalno promet bio niži za 0,7%...

Na mjesečnoj razini (prema desezoniranim podacima) realno je zabilježen blagi rast od 0,1% dok nominalno nije bilo promjena. Promatrajući prema trgovačkim strukama, prema izvornim nominalnim indeksima, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama koje u strukturi čini 39,4% trgovine na malo zabilježio je nominalni godišnji pad od 2,5%.

Kumulativno, u prva dva mjeseca ove godine u promatranoj je kategoriji promet u trgovini na malo bio niži 2,9% (uspoređujući s istim razdobljem 2013.). Usporedimo li podatke s primjerice onima iz 2007. godine vidljivo je usmjeravanje potrošača ispunjavanju egzistencijalnih životnih potreba. Naime, promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama u istom razdoblju 2007. godine sudjelovao je u strukturi trgovine na malo s udjelom od 25,8%. S druge strane, udio u strukturi prometa u trgovini na malo kategorije motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikle i dijelove spustio se sa 7,1% u 2007. na 3,2% u veljači 2014.

"Nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, koja karakterizira visoka nezaposlenost i niska zaposlenost, pad raspoloživog dohotka ali i neizvjesnost oko budućih primanja i u ovoj će godini ograničavati potrošnju odnosno promet u trgovini na malo. Izgledno je da se potrošnja stanovništva stabilizirala na razmjerno niskim razinama i usmjerena je dominantno na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Stoga na razini cijele godine očekujemo tek blago pozitivnu realnu godišnju stopu rasta od 0,5%", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram