Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2014

Novotny: Vlada smanjuje deficit samo zbog diktata iz EU-a

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da Vlada potrebu za smanjivanjem prekomjernog deficita prihvaća samo kao diktat Europske komisije, a ne kao unutrašnju potrebu, prenosi HRT...

Ističe da su predstavljene mjere kratkoročnog, a ne strukturnog sadržaja te kako je Vlada propustila još jednu šansu za pokretanje strukturnih promjena koje bi pokrenule rast.

Napominje da je daljnja akumulacija proračunskih deficita neodrživa i mora se zaustaviti, ne samo zbog procedure prekomjernog deficita i zahtjeva EK, već prije svega zbog oporavka hrvatskoga gospodarstva.

"Deficiti u javnim financijama prije ili kasnije izazivaju manjkove na računu odnosa s inozemstvom. U tom smislu je EK uvrstila Hrvatsku, zajedno s Italijom i Slovenijom, u krug zemalja članica koje osim prekomjernih deficita u javnim financijama, akumuliraju i prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje produbljuju negativne trendove i vode u dugogodišnju stagnaciju", ističe Novotny.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram