Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2014

Ubrzavanje godišnje stope pada proizvođačkih cijena u ožujku

Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene ukupne industrije nastavile su, treći mjesec za redom, s ubrzanjem stope pada na godišnjoj razini...

Tako je nakon pada od 2,7% godišnje u veljači, u ožujku zabilježen pad od 3,1%. Pri tome su na pad cijena ukupne industrije utjecale cijene i na domaćem i na nedomaćem tržištu čije su se stope pada na godišnjoj razini također intenzivirale. Naime, proizvođačke cijene na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježile su godišnju stopu pada od 3,1%.

Promatrajući prema kategorijama GIG-a prevladavajući utjecaj na pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu imaju cijene energije i cijene intermedijarnih proizvoda koje su zabilježile godišnji pad od -6,5% odnosno -2,7%. Pad na godišnjoj razini također bilježe kapitalni proizvodi i netrajni proizvodi za široku potrošnju (-0,2% donosno -1%) dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe godišnji rast cijena od 0,7%.

Prema NKD-u s padom cijena na godišnjoj razini nastavljaju proizvodi u kategoriji rudarstvo i vađenje (-8,8%), prerađivačka industrija (-2,5%) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-4,2%). Pad cijena na godišnjoj razini u kategoriji rudarstva i vađenja prvenstveno je potaknuto padom cijena vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-11,4%) dok je pad cijena prerađivačke industrije potaknuto padom cijena prehrambenih proizvoda (-3,2% godišnje), proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-8,4%), proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-5,1%) te proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda koji su ostvarili godišnji pad od 3,6%. S druge strane, godišnji rast cijena ostvarili su u kategoriji proizvodnje pića (+2,2), papira i proizvoda od papira (+1,5%) te računala i elektroničkih i optičkih proizvoda (+3,6%).

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene bilježe blagi pad od 0,2% pri čemu su cijene na domaćem tržištu i na nedomaćem tržištu zabilježile također pad od 0,2%, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram