Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2014

Srušene prognoze za rast kineskog gospodarstva u 2014. godini

Svjetska banka (SB) danas je blago snizila prognozu kineskog gospodarskog rasta u 2014. zbog problema na početku godine a nešto sporiji rast očekuje i za regiju istočne Azije i Pacifika. Sada u SB-u očekuju da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti 7,6 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 7,7 posto, navodi BBC...

Niz razočaravajućih podataka potpirio je u posljednje vrijeme zabrinutost da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo usporava. Iz Svjetske banke ipak ocjenjuju da bi reforme koje je Peking nedavno najavio trebale na dulji rok osigurati "održiviji i ravnomjerni rast".

Kineska vlada objavila je u studenom prošle godine ambiciozan i opsežan program reformi koji bi trebao osigurati temeljiti preustroj gospodarstva u idućem desetljeću a obuhvaća, između ostalog, financijski i uslužni sektor i velika državna poduzeća.

"Budu li provedene u djelo, te će reforme snažno utjecati na kineska tržišta nekretnina, rada i kapitala i ojačati dugoročnu održivost ekonomskog rasta", zaključila je Svjetska banka u najnovijem izvješću.

"Neke reforme, uključujući nastojanja da se smanje regulatorna i administrativna opterećenja, reformira sustav oporezivanja i poveća površina zemljišta namijenjenog komercijalnim aktivnostima, također će vjerojatno poduprijeti rast u kratkoročnoj perspektivi", napominju u Svjetskoj banci.

Blago su snizili i prognozu ovogodišnjeg rasta gospodarstva u regiji istočne Azije i Pacifika ove godine, na 7,1 posto, s ranije prognoziranih 7,2 posto. Drže ipak da će gospodarstva u toj regiji općenito stabilno rasti u 2014., poduprta oporavkom razvijenih gospodarstava i dosada uravnoteženim reakcijama tržišta na ukidanje monetarnih poticaja u SAD-u.

"Regija istočne Azije i Pacifika bila je glavni motor svjetskog rasta u razdoblju nakon svjetske financijske krize", podsjetio je potpredsjednik Svjetske banke Axel van Trotsenburg.

"Snažniji rast svjetskog gospodarstva u ovoj godini pomoći će regiji da ostvari relativno stabilan rast i istodobno se prilagodi smanjenom financiranju u svjetskim razmjerima", dodaje van Trotsenburg.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram