Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2014

Prirodne katastrofe prošle godine izazvale štetu od 140 milijardi dolara

Ukupne gospodarske štete od prirodnih katastrofa iznosile su 2013. godine 140 milijardi dolara, što je za 56 milijarda dolara manje nego godinu ranije, prema studiji koju je u srijedu objavila švicarska reosiguravajuća tvrtka Swiss Re...

Godine 2012. ta je šteta dosegla 196 milijardi dolara. Prošle su godine najviše štete izazvale poplave, a u raznim prirodnim katastrofama život je izgubilo približno 26.000 osoba.

Tajfun Haiyan bio je najveća humanitarna katastrofa 2013., sa 7500 mrtvih ili nestalih i više od četiri milijuna bez krova nad glavom. Taj se tajfun obrušio na Filipine u studenom s vjetrom rekordne jačine, udruženim s obilnim kišama i valovima.

Slijede poplave u lipnju u državi Uttarakhand u Indiji koje su uzrokovale smrt 6000 osoba.

U Europi najskuplje prirodne katastrofe dogodile su se u srednjoj i istočnoj Europi.

Nakon četiri dana obilnih kiša u svibnju 2013., masovne poplave uzrokovale su veliku štetu u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ukupna gospodarska šteta penje se na 16,5 milijardi dolara.

Krajem srpnja, područja Njemačke i Francuske pogodila je jaka tuča.

Osigurana šteta popela se na 3,8 milijardi dolara, što je najviše za tuču svih vremena u svijetu.

Glede poplava, najveća katastrofa u Sjevernoj Americi dogodila se u Calgaryju u Kanadi koji su zajedno s okolnim područjem preplavile vode nakon šest dana olujnih kiša u lipnju 2013. Gospodarska šteta iznosila je 4,7 milijardi dolara, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram