Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2014

Inovativna hrvatska tvrtka odlagališta smeća pretvara u golf igrališta

Gospodarenje otpadom velik je problem za općine i gradove. Jedno od rješenja ponudila je međimurska tvrtka koja je razvila vlastitu tehnologiju za preradu otpada...

Postrojenje sav miješani komunalni otpad pretvara - u kompost, osam vrsta sirovina te gorivo za cementare i toplane. Za gradove do 50 tisuća stanovnika takva tvornica stoji oko 3 milijuna eura, a ulaganje se vraća već za pet godina, piše HRT.

Tehnologiju budućnosti, koja komunalni otpad pretvara u gospodarski resurs, a odlagališta smeća u golfska igrališta, razvio je uspješni međimurski poduzetnik i inovator Đuro Horvat iz Donjeg Kraljevca. Njegova je tvrtka u svijetu instalirala pedesetak takvih pogona. Mnogi od njih već donose dobit. Iako su ga posjećivali i hvalili hrvatski predsjednici, kao i ministri bivših vlada i sadašnje, nikako da ovu, u svijetu priznatu tehnologiju, instalira u vlastitoj zemlji, u čiji proračun na godinu uplaćuje 50 milijuna poreznih kuna!

Vjerojatno će upravo Međimurci, koji prednjače u mnogo čemu, pa i u zbrinjavanju komunalnog otpada, prvi sagraditi ovakvu ekološku tvornicu. Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved potvrdio je kako idejni projekt postoji, a ishođena je i lokacijska dozvola. Trenutno se radi na izradi glavnog projekta, a nakon toga ishodit će se građevinska dozvola.

Čakovec će morati slijediti i drugi - do kraja 2018. moramo uspostaviti moderan i učinkovit sustav gospodarenja otpadom. Jedna je to od najzahtjevnijih obveza koju smo preuzeli ulaskom u EU, koja bi nam se, međutim, mogla višestruko isplatiti. Naime, u posljednjih deset godina na hrvatskim je odlagalištima zakopano pet milijardi kuna vrijednih neiskorištenih sirovina. Koliko je samo novih radnih mjesta za tu svotu moglo biti otvoreno, pitaju se s HRT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram