Zatvori
Poslovni Puls
25/03/2014

INTERVJU: Miroslav Šuvak - posao u Agrokoru zamijenio za vlastitu pivovaru

Često imamo priliku razgovarati sa startup poduzetnicima koji dizajniraju web stranice, izrađuju Facebook aplikacije ili proizvode mobilne video igre, ali ovo je prvi put da s "druge strane stola" sjedi pivarski poduzetnik...

Riječ je o mladom poduzetniku Miroslavu Šuvaku koji je dobro plaćeni posao programera u Todorićevom mStartu odlučio zamijeniti za rizičnu poduzetničku svakodnevnicu koju često dijeli s čitateljima svog bloga Nova Runda koji nosi isti naziv kao i Šuvakov novi poslovni pothvat - otvaranje tzv. craft pivovare koja će pivoljupcima na izbor ponuditi kvalitetna domaća piva.

Imali ste dobar posao u tvrtci mStart (dio Agrokora), kriza nikada veća, a Vi ste baš sada odlučili ući u poduzetništvo - zašto?

Već dosta dugo smo radili na prikupljanju informacija, kontaktiranju dobavljača i ponuda, pisanju poslovnog plana, itd. Jednostavno, stiglo je vrijeme kada je za projekt bilo potrebno pohađati malo i nadležne institucije, a to baš i ne bih mogao za vrijeme posla. Mislim da ni jednom šefu ne bi odgovaralo da mu zaposlenik odlazi za vrijeme posla na razgovore zbog privatnog biznisa. Druga stvar je što mi je posao već lagano počeo ići "preko one stvari" i zamislio sam se gdje ću biti za 10 godina ako ostanem tamo - odlučio sam da ne želim biti tamo gdje sam se vidio za 10 godina, a da sad nisam otišao, tesšo da bih se poslije iskoprcao iz rutine.

Možete li naše čitatelje pobliže upoznati s Vašim projektom Nova Runda?

Pa to je prilicno jednostavno. Radi se o dvojici prijatelja, koji su homebreweri  zadnjih 5 godina, dobri su u tome, vole svoj hobi - vole pivo. Svoj hobi planiraju pretočiti u profesionalni angažman, a za to će im pomoći dosadašnje radno i akademsko iskustvo. Koliko god pivovara predstavlja naše snove, ipak se tu radi prvo o firmi koja otkucava pravilno tek kad svi procesi štimaju kako treba. Netko me je nedavno preko maila upitao za neke korake i zahtjeve za otvaranje pivovare.  Kad sam krenuo nabrajati, shvatio sam da niti u jednom koraku nisam naveo pivo i njegovu proizvodnju. Ima toliko toga za napraviti, a ako još sami sve radite,
morate imate dobro "nariktan" time management, jer ćete u protivnom eksplodirati od multitaskanja.

Informatičar, a sada proizvođač piva. Otkud tako velika ljubav prema pivu?

Oduvijek volim pivo, a pogotovo sam lud za crnim pivom. Kad pogledate pobliže, sve se više-manje svodi na pivo. Odete se sportom bavit - završit ćete na pivu. Odete planinarit - popit ćete pivo na vrhu. Kupite kilu janjetine, pivo je neizbježno. Pivo je dio našeg zivota, ali je problem što se o pivu jako malo zna u Hrvatskoj. Za sada da bi se pivo doživjelo na ispravan način, morate otići u neke  susjedne države - Italija, Belgija, Njemačka, a pogotovo Velika Britanija su zemlje za pravi pivski doživljaj. Kad uđete u pub i tamo vidite more ponude točenih piva i možete tražiti uzorak od svakog za degustaciju - to je ponuda i razvijeno pivsko
tržište. Kod nas ćete doći u birc vidjeti (najčešće) neku komercijalnu "daskovaču" koju nećete htjeti probati, a kamoli popiti.

Iako ljubitelja piva u Hrvatskoj sigurno ima jako puno, malo tko je upoznat s pojmom "craft" piva koje postaje sve popularnije diljem svijeta. Možete li nas malo educirati?

Craft pokret je predstavljao pivsku revoluciju u Sjevernoj Americi. Kako je prohibicija poharala Ameriku i opustošila sve tadašnje pivovare, samo se malo pivovara uspjelo izdići nakon ukidanje prohibicije. Od 3 pivovare, bolje receno korporacije, koje su se zahvaljujući marketingu uspjele izdići kao pivarski stupovi Amarke, jedna je bila primat i simbol piva u Sjevernoj Americi - pivovara Anheuser Busch i njihovo pivo Bud koje se desetljećima bori za pravo imena s češkim Budweiserom. Glavna odlika piva od te trojke je bila da se radi o slabom (light) pivu s oko 2% -3% alkohola pretrpanom kuruzovinom kako bi se smanjila proizvodna cijena.

Javnosti je bilo dosta svega i počeli su krajem 70-ih godina prošlog stoljeća osnivati craft pivovare kao simbol otpora prema velikim korporacijama čiji je moto bio samo profit, a ne proizvod. Na zapadnoj američkoj obali su krenule Anchor Brewing Company i Sierra Nevada Brewing Company, dok su na istoku najpoznatija Boston Beer Company i Brooklyn Brewery.

Danas u SAD-u postoji preko 2700 craft pivovara i Amerikanci se sada smatraju pivskom elitom. Craft pivarstvo sudjeluje sa 7% u ukupnoj pivskoj prodaji Sjeverne Amerike.

Ono što bih ja izdvojio kao glavni temelj craft pivarstva:

a) homebrewing - hobi je glavni okidač

b) mikro-pivovara - mali kapaciteti s lako kontroliranim fazama proizvodnje

c) kreativnost - možda i najbitnija stavka, smisao craft pivarstva mora biti neprestano usavršavanje i isprobavanje različitih sastojaka

d) zabrana ulaska korporativnim guzicama u firmu - prepoznajete takve ljude, nose
fina odijela, najčešće ih je neka stranka izbacila na površinu, nakon njih se mora zaposliti još jedna osoba koja će raditi njihov posao. Nema toga u craft pivovarama.

Generic, Somersby,

Da li je Hrvatska premalo tržište za ozbiljan "craft" business?

Nikako, craft pivovare mogu bez problema poslovati u Hrvatskoj. Pitanje je samo da li se izabrao odgovarajući poslovni model. Amerika je veliko pivsko tržište i tamo se nalazi preko 2700 craft pivovara. Kada tamo poduzetnik želi otvoriti craft pivovaru, on ima posebnu agenciju koja mu pomaže sastaviti sve bitne aspekte od poslovnog plana do svih potrebnih dozvola za registraciju i dobivanje zajma - dakle, sasvim normalno kao da otvarate pekaru kod nas. Mislim da ćemo na taj trenutak morati malo pričekati u Hrvatskoj, a do tada na nama
starterima ostaje da se čeličimo i da počnemo dizati hrvatsku pivsku svijest - da pivo nije samo za lokanje, da postoji hrpa različitih pivskih stilova, da se različiti pivski stilovi mogu uparivati s različitim jelima, od kolača i torti pa do čvaraka i luka.

Kako planirate prodavati pivo nakon što ga proizvedete?

Pivo će se distibuirati samo u kegovima (bačvama) i moći će ga se kupiti u pubovima
i kafićima u točenoj verziji. Imamo ugostitelje s kojima smo već dogovorili ulazak u ponudu objekta. Točeno pivo nećemo filtrirati ni pasterizirati tako da zadrži sve najbolje osobine kada dođe na točionike. Za američke stilove, koje mislimo proizvoditi, bitno je da se piju "svježi", jer su hmeljne arome tada najizraženije.  Vjerojatno će u početku biti čudno da pivo miriši, ali vjerujemo da će potom ljudi shvatiti što je zapravo "pravo" pivo.

Koliko će stajati Vaše pivo u prodaji tj. hoće li biti puno skuplje od piva kakvog viđamo na policama trgovina i u kafićima?

Bit će skuplje od hrvatskih klasičnih komercijalnih lagera, jer će i naša proizvodna cijena biti veća, pogotovo hmelja, ali neće biti previsoka. Naše pivo mora biti skuplje, jer ne štedimo na
sastojcima niti kompenziramo osnovne sirovine s nekim jeftinijim supstitutima.

Jednostavno, ako želite uživati u pivu i kompleksnosti okusa i aroma - kupit ćete naše pivo.

Na vašem blogu pisali ste i o problemima s kojima se susreću i drugi domaći poduzetnici koji iz temelja podižu vlastiti biznis. Koliko državne institucije imaju "sluha" za projekt poput vašeg?

Nedavno sam baš bio završio sve pravne korake vezane za otvaranje firme. Uvijek je tu prisutan mali podsmijeh kada se spomene djelatnost proizvodnje piva - ali to je i normalno kad kod nas taj pokret još nije zaživio. Kada se počnu frekventnije otvarati craft pivovare, više neće biti podsmijeha. Koliko sluha imaju, mogli ste pročitati na mom blogu, ali tek sada dolazi pravo ispitivanje sluha, a zove se poduzetnički impuls. Za njega se spremamo duže vrijeme i naš projekt bi trebao zadovoljiti sve zahtjeve javnog poziva. Pročitat ćete na blogu kako je završilo!

U kojoj je fazi realizacije projekt?

Pripremamo planove i procedure za kvalitetnu i higijensku praksu u proizvodnji piva (HACCP, dobra higijenska praksa....), položili smo tečajeve higijenskog minimuma koji nam trebaju za rad u pivovari, sređujemo zadnje korake potrebne pred prvo kuhanje piva - registracija u carinarnici i pri Ministartsvu zdravlja.

Implementirali smo ERP sustav pomoću kojeg ćemo moći na učinkovit način voditi proizvodnju piva i ostale poslovne procese - tu nam je pomogla firma MIT software  koja nam je nakon mog blog posta  izašla u susret.

Pripremamo dokumentaciju za poduzetnički impuls na koji planiramo izaći 31.03.2014. Očekujemo da ćemo zadovoljiti uvjete natječaja za dobivanje jednog dijela traženih sredstava - kao poduzetnici početnici imamo odličnu ideju i razrađen projektni plan.

Dio kapitala potrebnog za početak proizvodnje planirate pribaviti putem crowdfunding kampanje?

Istina, planiramo pokrenuti kampanju sredinom idućeg mjeseca i nadamo se da će hrvatska
javnost prepoznati naš projekt i želju da počnemo proizvoditi kvalitetno craft pivo koje će biti dostupno svim ljubiteljima piva. U tijeku je snimanje videa koji će se koristiti u kampanji, razrađujemo nagrade i kreiramo sadržaj. Očekujemo podršku hrvatske javnosti.

Osim Vaše čujemo da se pokreću i druge craft pivovare u Hrvatskoj. Svjedočimo li to nekom većem trendu?

Sudeći po zadnjim mjesecima da, jako dugo vremena pivsko tržište Hrvatske bilo je dosadno,
ali sada su stvari počele mijenjati. Uz nas otvara se još jedna craft pivovara i to bi moglo malo pokrenuti hrvasku pivsku scenu. Mislim da bi stvarno svima bilo u interesu (ovdje mislim na potrošače) da se mogu kupiti domaći "aleovi", u verzijama različitih pivskih stilova, koji su povoljniji od trenutnih uvezenih piva koja se mogu kupovati po specijaliziranim pivskim shopovima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram