Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2014

Hollywoodski zaplet: Zrakopov Malaysia Airlinesa zapravo je otet?

Podaci vojnih radara sugeriraju da je malezijski zrakoplov koji je nestao prije gotovo tjedan dana namjerno skrenut preko Malajskog poluotoka prema Andamanskom otočju, rekli su malezijski izvori bliski istrazi...

Dva izvora rekla su za Reuters da je neidentificirani zrakoplov - za koji istražitelji vjeruju da je nestali zrakoplov na letu MH370 - letio na ruti između dvije navigacijske točke kad je zadnji put primjećen na vojnom radaru nedaleko od sjeverozapadne obale Malezije. Ti podaci sugeriraju da je tu rutu namjerno izabrao netko tko je školovani pilot.

Posljednji zabilježeni podatak sugerira da je zrakoplov Malaysia Airlinesa letio prema Andamanima, lancu indijskih otočića koji se proteže između Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva.

Treći izvor blizak istrazi rekao je da se istražitelji sada fokusiraju na teoriju da je netko namjerno skrenuo zrakoplov s planirane rute između Kuala Lumpura i Pekinga.

Sva tri izvora odbila su biti imenovana zbog osjetljivosti istrage, te zbog toga što nisu ovlaštena za davanje izjava. Međutim, njihove izjave prva su jasna indicija da se istraga o nestanku Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade fokusira na uzrok koji nije obična nesreća, odnosno da se radi o kriminalnoj aktivnosti.

Istovremeno, dva neimenovana izvora u američkoj administraciji rekla su za ABC news da su dva komunikacijska sustava nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa ugašena u razmaku od 14 minuta. Jedan je ugašen u 1.07, drugi 1.21. Ističu kako ta činjenica ukazuje da zrakoplov nije pao zbog nekog teškog kvara, jer bi se komunikacijski sistemi ugasili u isto vrijeme.

Wall Street Journal javlja da je moguće kako je pilot ili netko drugi sam ugasio odašiljač kako se avion više ne bi vidio na radaru te je otputovao u neku drugu zemlju. S obzirom na vrijeme koliko je avion još mogao letjeti, mogao bi biti i u Saudijskoj Arabiji ili Pakistanu.

U potragu za zrakoplovom, u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade, uključili su se i Amerikanci. Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da su se zbog novih informacija fokusirali na pretragu Indijskog oceana, zbog čega su ondje poslali i američki ratni brod USS Kidd.

Prije je objavljeno da su komunikacijski sateliti zabilježili slabe elektroničke signale zrakoplova Malaysia Airlinesa nakon što je nestao u subotu, ali ti signali nisu dali informacije o tome kuda je letio taj zrakoplov i gdje je nestao, rekla su dva izvora bliska istrazi.

Ti signali daju naznake da su sustavi zrakoplova koji upućuju na kvarove bili uključeni i spremni za komunikaciju sa satelitima u slučaju potrebe, ali veza nije mogla biti uspostavljena jer zrakoplovna tvrtka nije bila pretplaćena na tu razinu usluge satelitskog operatora.

Sustav odašilje takve signale otprilike jednom na sat, kažu izvori, ali se ne zna koliko je signala poslao zrakoplov nakon što je zračna kontrola izgubila vezu s njim, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram