Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2014

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na 9 godina zatvora!

Na Županijskom sudu u Zagrebu nekad najmoćniji političar bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima je, zajedno s ostalim optuženima, punio vlastite džepove i stranački crni fond. ..

Drugooptuženi Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, četvrtooptužena Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci, a petooptužena Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. HDZ-u je izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. Presudom je potvrđeno da je HDZ kriminalnim radnjama optuženika stekao nepripadnu korist od 24 milijuna i 254.000 kuna te taj iznos mora vratiti u državni proračun.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način, a Nevenka Jurak 2,5 milijuna kuna. Njena tvrtka Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u postupku su u cijelosti priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom 'crnom fondu' i privatnim džepovima. HDZ je na optužbe odgovarao da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdio je da je nevina žrtva političkog progona, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram