Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2014

Nastavak loših trendova u građevinskom sektoru

Posljednji podaci DZS-a o kretanju obujma građevinskih radova, koji se temelje na odrađenim satima radnika na gradilištima, pozitivno su iznenadili tržište. Naime, u prosincu je, nakon devet mjeseci uzastopnog pada, zabilježen rast fizičkog obujma građevinskih radova na godišnjoj razini i to za 2,2 posto...

Međutim, izuzmemo li veljaču prošle godine kada je zabilježen rast od 5% godišnje jasno je da negativni trendovi u građevinskom sektoru traju puno dulje, od ožujka 2009. godine. Povremene pozitivne stope rasta prvenstveno su posljedica niske baze pa tako treba uzeti u obzir da je u prosincu 2012. godine zabilježen pad broja odrađenih sati radnika na gradilištima od čak 19,9% godišnje. Rastu obujma građevinskih radova pridonio je rast izgradnje ostalih građevina od 4,6% godišnje dok je izgradnja zgrada niža za 0,9 posto.

Promatrano kumulativno od siječnja do prosinca 2013. godine obujam građevinskih radova bilježi pad za 4,1% što je posljedica pada izgradnje zgrada za 12,6% u odnosu na 2012. godinu dok je gradnja ostalih građevina zabilježila rast od 3,1 posto.

"Očekivanja za ovu godinu ne donose optimizam u pogledu oporavaka građevinskog sektora pogotovo uzmemo li u obzir pad kratkoročnog pokazatelja aktivnosti u građevinskom sektoru. Naime, broj izdanih odobrenja za građenje u razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine niži je za visokih 19,7% u odnosu na isto razdoblje 2012. godine što znači da možemo očekivati da će se u narednom razdoblju smanjivati i broj odrađenih sati radnika na gradilištima. Međutim, intenzitet negativnih kretanja mogao bi se ublažiti u odnosu na prethodne godine", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram