Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2014

Sve više žena u Hrvatskoj prakticira rad od kuće

U povodu Dana žena portal Women in Adria objavio je istraživanje koje potvrđuje da sve više žena radi od kuće. Novi način rada podjednako prakticiraju poduzetnice te žene koje zapošljavaju drugi...

U istraživanju koje je provedeno u radno vrijeme putem interneta, sudjelovalo je čak 48.7 % žena koje rade samo od kuće te 34.1 % žena koje uz rad u uredu kombiniraju rad kod kuće. 17.2 % anketiranih izjasnilo se da planira početi raditi od kuće.

Polovina žena koje rade od kuće, su poduzetnice, a druga polovina je zaposlena kod drugih.

23.2 % anketiranih za kućni ured ima posebnu prostoriju u stanu, a kod 29.2 % njih ured je uklopljen u jednu od prostorija stana.

Kao glavne razloge rada od kuće žene navode bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života (37,5 %) te manje troškove poslovanja (31,1 %).

„Gledajući teško stanje na hrvatskom tržištu rada veseli nas uočavanje ovog pozitivnog trenda. Sve više visokoobrazovanih žena uzima stvar u svoje ruke i odlučuju se na samozapošljavanje. Mnogo je malih i srednjih tvrtki krenulo iz kućnih ureda, a neke žene upravo kućni ured izabiru kao idealno mjesto rada na dulje pruge. Samostalno upravljanje poslovnim obvezama omogućuje im, među ostalim, i kvalitetniju organizaciju privatnog vremena. Muškarci također preferiraju fleksibilno radno vrijeme, ali su skloniji drugim opcijama kao što je, na primjer, coworking“, kazala je Ivana Matić, osnivačica portala Women in Adria koja je i sama desetogodišnju karijeru u međunarodnim korporacijama odlučila zamijeniti radom od kuće.

Istraživanje portala Women in Adria otkriva da pri radu od kuće nije sve idealno. Većinu žena obuhvaćenih istraživanjem (56.2 %) najviše muči organizacija privatnog i poslovnog vremena te interakcija s ukućanima tijekom poslovnog vremena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram