Zatvori
GTA VI
Foto: Rockstar Games / TAKE-TWO
PoslovniPuls
04/03/2024

Zbog najprodavanije igre svih vremena - zaposlenicima ukinuta povlastica rada od kuće

Glasoviti njujorški razvojni studio Rockstar Games svoje zaposlenike je pozvao na povratak u urede, što se nadaju da će potaknuti produktivnost i suzbiti curenje informacija pred jednim od najvećih lansiranja videoigara u posljednjem desetljeću.

Razvojni tim iza frašize "Grand Theft Auto" zatražio je od zaposlenika da se vrate u ured "pet dana tjedno" počevši od travnja, izvijestio je Bloomberg, dok Rockstar Games ulazi u završnu fazu razvoja sljedeće igre u franšizi, "Grand Theft Auto VI".

Kao i mnoge druge tvrtke koje ukidaju povlasticu rada na daljinu, Bloomberg navodi kako je Jenn Kolbe, voditeljica izdavaštva u Rockstaru, u e-mailu zaposlenicima navela "produktivnost" kao jedan od razloga za ovaj potez prije izlaska jedne od najiščekivanijih igara ikada.

No, nije se zaustavila samo na tome: Zaposlenicima je rečeno da je i "sigurnost" važna.

Tvrtka, koja je prodala više od 195 milijuna primjeraka "Grand Theft Auto V" i zaradila oko 8 milijardi dolara od njegova izlaska 2013. godine, čuva tajne i traži od zaposlenika potpisivanje jednih od najstrožih ugovora o tajnosti (NDA) u industriji kako bi zaštitila svoje intelektualno vlasništvo.

Primjerice, Ned Luke, glasovni glumac jednog od glavnih likova u prethodnoj igri, jednom prilikom je rekao da je mislio da će biti otpušten iz GTA V nakon što je njegovo uključenje otkriveno prije vremena od strane prijatelja. Njegovo sudjelovanje u igri bilo je čuvano u strogoj tajnosti do tog trenutka.

Veliki problem nastao je u rujnu 2022. nakon što su Rockstarovi serveri hakirani i na internet objavljene snimke GTA VI iz rane faze razvoja.

"Jako smo razočarani što su detalji naše sljedeće igre podijeljeni s vama na ovaj način", Rockstar je tada objavio putem platforme X.

Tvrtka se suočila s još jednim sigurnosnim problemom nakon što je u prosincu prošle godine prije vremena procurio prvi službeni trailer za igru. Taj curenje je sumnjalo da potječe od sina jednog razvojnog programera Rockstara, tada je objavljeno.

Rockstarovi zaposlenici prošle su godine potpisali peticiju "protiv obaveznog rada u uredu od 3 dana", očito se ne želeći odreći svih pogodnosti rada na daljinu.

Zaposlenici Rockstara koji su zastupljeni sindikatom optužili su tvrtku za "slomljena obećanja" i izrazili zabrinutosti oko "povećanog rizika od prekomjernog rada", po čemu je Rockstar već bio poznat.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram