Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2014

Bruxelles dao zeleno svjetlo za prebacivanje mirovina iz 2. u 1. stup

Bruxelles se napokon oglasio o jednom od poteza kojima ministar financija Slavko Linić namjerava pokrpati proračun i smanjiti deficit. U najnovijim ekonomskim prognozama Europska komisija komentirala je najavljeno prebacivanje subvencioniranih mirovina iz drugog u prvi mirovinski stup. Takvo prebacivanje je i provedivo i dopušteno...

Komisija je već izračunala učinak takvih mjera: ovogodišnji hrvatski deficit bio bi 5,4% BDP-a , a u 2015. ispod 5% što je 1 posto manje od jesenskih ekonomskih prognoza. Ali povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn hrvatsku vladu upozorava da prebacivanje mirovina ne drži vodu na dulji rok. Tu intervenciju Linić može obaviti jednokratno jer prema novim pravilima Unije već od ove jeseni takvo vatrogasno prebacivanje između mirovinskih stupova više se neće smatrati proračunskim prihodom, prenosi HRT.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je novinarima u Saboru da se Vlada 'ozbiljno priprema za odgovor Europskoj komisiji vezano uz preporuke oko BDP-a'. 'Komuniciramo neprekidno kroz prijedlog rebalansa. Kao što vidite, manji je problem na rashodovnoj strani, veći je problem što su to prihodi. Više nije sporno da je prihod prebačaj iz drugog stupa u prvi, ali to nije strukturni, jer on je jednokratni prihod i to su teme o kojima sada razgovaramo', kazao je Linić. Nije odgovorio na pitanje može li se u četvrtak na sjednici Vlade očekivati prijedlog rebalansa državnog proračuna.

Ponovio je kako se država sprema u proračun povući novac koji fakulteti i znanstveni instituti drže na računima. 'Da pročitate nalaze državne revizije, vidjeli biste da je zamjerka državne revizije da naši korisnici imaju vlastite prihode koji ne prolaze kroz proračun. Mi smatramo da bismo trebali prolaziti kroz proračun. Tada nećete imati enormno visoke plaće i podjelu novca iz vlastitih prihoda, jer oni moraju biti namjenski za projekte i programe i to je ono što mora kontrolirati mjerodavno ministarstvo. Prema tome, prolazit će kroz proračun', rekao je Linić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram