Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2016

Marić: U proračunu za 2017. godinu nema puno "manevarskog prostora"

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija...

Marić je izjavio i da je manevarski prostor što se proračuna tiče - sužen i mali. "Obrazloženje proračuna je prvi put otkrilo neke stvari koje možda nisu bile toliko transparentne prikazivane - od pojedinih stavki rashodne strane proračuna do pobrojavanja svih obveza, ukupnih i dospjelih, a nepodmirenih, posebno u sustavu zdravstva. Mislim da je to i opća, ali i stručna javnost pozdravila", izjavio je Marić.

"Ovu 2017. otpočetka smo identificirali kao jednu godinu koja iz perspektive dospijeća različitih obveza iz prijašnjih razdoblja stvara određene izazove. Istodobno smo napravili velik iskorak u javnim financijama i to su prepoznali svi relevantni faktori, i domaći i međunarodni. Deficit je ne samo spuštan unutar onih kriterija iz Maastrichta od 3% nego je on duboko unutar 2%. Naša je projekcija prema rebalansu 1,6%."

"Stvarno povećanje rashoda u proračunu je 2,5 mlrd. kuna. Od toga se 700 mil. kn na povećanje mase plaća. Svjedoci smo proteklih dana intenzivnih razgovora sa socijalnim parnterima. 600 mil. kn je za mirovine, u smislu dvije indeksacije iduće godine. Moram reći da se indeksacija provodi u skladu s postojećom zakonskom regulativom, dakle, usklađivanjem s cijenama i rastom plaća".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram