Zatvori
Marko Kvesic
24/02/2014

Robin Sharma u Zagrebu: Morate se fokusirati i oduševiti kupce kvalitetom!

Vrlo edukativno i inspirirajuće predavanje održao je Robin Sharma u Hypo centru 20. veljače u organizaciji Dhar media. U 2,5 sata je na vrlo inspirativan i motivirajući način govorio o leadershipu, uspjehu, razvoju posla i visokoj produktivnosti...

Vjerojatno bi trebala cijela knjiga da se prenese ovo odlično predavanje s obzirom na ogroman broj kvalitetnih informacija i znanja dobivenog na seminaru, pa ćemo se potruditi prenijeti vam neke edukativne i vrijedne savjete koje koriste najuspješniji ljudi i lideri svijeta.

Sharma je u nekoliko navrata naglasio važnost fokusa. U današnjem svijetu prepunom distrakcija (dnevno provedemo i do 2 sata na distrakcije poput mobitela, društvenih mreža i sl.) koje nas ometaju da efikasno ispunimo naše ciljeve - moramo ih znati eliminirati. No Sharma nije mislio samo na fokus u smislu produktivnosti, nego i u smislu osobnog i profesionalnog uspjeha. „Kad loviš dva zeca istovremeno, nećeš uloviti niti jednog,“, naglasio je važnost jasnog fokusa na onu jednu stvar u kojoj želimo biti najbolji. Savjetovao je liderima i brandovima da budu fokusirani kad izlaze na tržište i da budu jasni u svojoj komunikaciji.

Spomenuo je Stevea Jobsa te kako je njegov prvi potez kad se vratio u Apple bio da je eliminirao većinu Appleovih proizvoda i fokusirao se samo na one za koje je znao da će napraviti razliku. Sharma je govorio kako je danas tržište jako konkurentno, no to ne znači da je teže uspjeti. Iznimni uvijek uspijevaju – i zato tvrtke moraju biti iznimne ako žele doživjeti pravi uspjeh.

"Dostavite 10 puta veću vrijednost vašim kupcima nego što oni to očekuju, oduševite vaše kupce svojim odnosom prema njima. Budite Michaelangelo u svojoj branši, budite najbolji u poslu kojim se bavite, što god da radite – to radite s iznimnom kvalitetom.“

Naglasio je da je put dug, da se rezultati ne mogu očekivati od danas do sutra, gdje je naveo primjer Coca Cole, Nike-a i Starbucksa kojima je trebalo po 20 godina strpljivog i predanog rada da dođu do tako velikog uspjeha. Potaknuo je sve da izađu iz zone ugode jer ako ne osjećaju patnju i jaku nelagodu, neće niti napredovati.

Veći dio svog predavanja Sharma je posvetio leadershipu – što je jasno s obzirom na to da je naziv seminara „Vođa bez titule.“ Sharma je rekao da voditi znači služiti i zadatak lidera je ostaviti ljude mnogo boljima nego kada ih je našao.

Evo 5 pravila iznimnog leadershipa koje je podijelo s posjetiteljima:

1. Plaćeni ste ne samo da radite, nego i da budete u strahu.

2. Stari model leadershipa je zastario. Danas, bilo tko može pokazati leadership.

3. Posao je samo posao ako ga gledate kao posao.

4. Vaša broj 1 konkurentna prednost je da brže stvarate lidere na svim razinama.

5. Leadership su 3 stvari: inspiracija, utjecaj i dojam.

Sharma se dotaknuo i Hrvatske te je rekao kako zna da je u Hrvatskoj kriza i loše vrijeme, ali je potaknuo prisutne da je upravo sada vrijeme da se pokažu. Jer prave lidere inspirira promjena, pravi lideri se pokazuju u teškim situacijama kada stvari ne idu. Savjetovao je da ne tražimo izlike u lošoj krizi, nego da tražimo prilike. Leadership se pokazuje kada sve ide loše i upravo sada treba pokazati leadership! Ostalo je upečatljivo kad je rekao da kad kažemo da smo uspjeli da je to trenutak kad postajemo spori i prestajemo se razvijati istom brzom.

Zato savjetuje da uvijek zadržimo onog pripravnika u sebi koji je voljan entuzijastično raditi na sebi, truditi se i razvijati jer ako mislimo da smo uspješni i prestanemo se truditi – prestajemo biti dobri. Robin Sharma je između ostalog i spomenuo kako je oduševljen ljepotom Zagreba te otvorenosti i srdačnosti naših ljudi.

Domaći predavači koji su uslijedili nakon Sharme nisu imalo nimalo lagan zadatak jer trebalo je zadržati pozornost posjetitelja nakon intenzivnog predavanja. Oni su u tome svakako uspjeli i nastavili s kvalitetnim predavanjima. Tako je direktorica Biovege Jadranka Boban Pejić održala predavanje na temu „manje je više“ gdje je govorila o leadershipu i važnosti dobrih međuljudskih odnosa i socijalnih vještina lidera. Boban Pejić je podsjetila kako imamo dva uha i jedna usta da bismo više slušali, a manje govorili. Naglasila je važnost poštovanja i istinskog prihvaćanja sugovornika da bismo ostvarili dobar odnos.

Zanimljivo predavanje je imao Damir Jugo - dekan Edward Bernays visoke škole za komunikacijski management, sa svojim predavanjem „Lider koji komunicira“ u kojem je objasnio važnost osobnog branda i kako lideri mogu osnažiti svoju osobnu reputaciju. Jugo je također predstavio istraživanje o imidžu hrvatskih političkih lidera provedeno na 350 ispitanika na Edward Bernays Visokoj školi. Ovi su političari ostvarili prvo mjesto na temelju ponuđenih osobina lidera:

Liderstvo – Milan Bandić

Govorništvo – Mirela Holy

Osobni stil – Mirela Holy

Održavanje obećanja – Milan Bandić

Vjerodostojnost – Mirela Holy

Pouzdanost – Mirela Holy

Skromnost – Mirela Holy

Slušanje – Mirela Holy

Karizmatičnost – Milan Bandić

Uvažavanje tuđeg mišljenja – Mirela Holy

Zadnje predavanje imao je profesor Davor Perkov s Visoke poslovne škole Libertas gdje je govorio o duhovnom pristupu u leadershipu. Objasnio je da upravo u ljudima leži najveća snaga jer su zadovoljni, motivirani i sposobni zaposlenici ta točka prevage koja može dovesti tvrtku na najvišu razinu. Nakon zadnjeg predavanja je uslijedio okrugli stol u kojem su sudjelovali predavači Boban Pejić, Jugo i Perkov, zajedno sa Sandrom Mihelčić iz Business Media Group, Mladenom Radujkovićem iz IPMA-e te životnim trenerom Vlatkom Kalapošem. Razgovarali su o temi „Budućnost vođenja u Hrvatskoj“ gdje su komentirali lidere u Hrvatskoj te analizirali predavanja i samu konferenciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram