Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2014

Proizvodite vino? Evo kako do državnih poticaja!

Agencija za plaćanja u poljoprivrede, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je javne natječaje vezane za Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014. do 2018., koji predviđa tri mjere korištenja tzv. vinske omotnice koja iznosi 11,8 milijuna eura godišnje...

Agencija je u Narodnim novinama (broj 20. od 14. veljače) objavila natječaje za dvije mjere - restrukturiranje i konverzija vinograda u 2014. te promidžba na tržištima trećih zemalja u ovoj godini, a najavljuje da će uskoro biti raspisan i natječaj za treću mjeru - investicije u vinarije i marketing vina.

Mjera restrukturiranje i konverzija vinograda podrazumijeva ulaganja u obnovu postojećih površina zasađenih vinogradima. Visina raspoloživih sredstava potpore može iznositi 6 milijuna eura (protuvrijednost 45,1 milijun kuna), a ukupno prihvatljivi troškovi po projektu su 1,5 milijuna eura (protuvrijednost 11,27 milijuna kuna).

Mjera promidžbe na tržištima trećih zemalja namijenjena je financiranju promidžbe na trećim tržištima i na taj način omogućuje razvoj izvoza vina izvan zemalja članica. Ukupna visina raspoloživih sredstava potpore u toj mjeri iznosi 1 milijun eura, a najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 200.000 eura.

Razina potpore je do 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova, unutar čega se udio od 50 posto od ukupno prihvatljivih troškova odnosi na sredstva EU, a udio od 30 posto na sredstva državnog proračuna.

Pojedinom korisniku moguće je odobriti potporu za najviše pet različitih projekata u istoj godini, a potpora po pojedinom projektu odobrava se za razdoblje od najviše tri godine.

Isti projekt može se produžiti jednom za razdoblje do dvije godine, a jedan projekt može trajati do pet godina.

Iz Agencije napominju da svi potencijalni korisnici moraju biti upisani u Vinogradarski registar, a rok za podnošenje prijava je 30 dana od objave javnog natječaja u Narodnim novinama.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram