Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2014

Francuska (pre)sporo izazi iz gospodarske krize

Francusko gospodarstvo zabilježit će slabašan rast u prvom tromjesečju ove godine, pokazalo je u ponedjeljak preliminarno izvješće tamošnje središnje banke, ukazujući na još uvijek kolebljiv oporavak drugog po veličini gospodarstva eurozone...

U prvim procjenama Banque de France tako prognozira da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju francuski bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 0,2 posto u odnosu zadnje tromjesečje lani. To bi značilo da rast aktivnosti posustaje obzirom da je u četvrtom tromjesečju lani to 2.000 milijardi eura vrijedno gospodarstvo poraslo za procijenjenih 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Guverner središnje banke Christian Noyer prošlog je tjedna izjavio da je francusko gospodarstvo na putu rasta od 0,9 posto u ovoj godini, što je u skladu s procjenom vlade.

Posljednje izvješće središnje banke o poslovnoj klimi pokazalo je da je ozračje u sektoru industrije u siječnju ostalo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec. Odgovarajući indeks zadržao se na 99 bodova, neposredno ispod dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

Raspoloženje poslovnih čelnika u sektoru usluga blago je u navedenom razdoblju poboljšano, uz rast odgovarajućeg indeksa na 94 boda, u usporedbi s 93 boda u prosincu, dosegnuvši tako najvišu razinu u posljednje gotovo dvije godine.

Kompanije i industrijskog i sektora usluga očekuju jačanje aktivnosti u ovome mjesecu, pokazala je anketa središnje banke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram