Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2014

Inozemni poslodavci traže sve više zaposlenika iz Hrvatske

Na portalu Moj Posao u 2013. je objavljeno 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje EU, najtraženi su bili programeri, hotelsko osoblje i medicinske sestre, a za posao u inozemstvu sve važnije je napredno poznavanje engleskog jezika...

Kako navode s portala MojPosao, u 2013. su objavili 514 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2012. Pritom se 65 posto oglasa za rad u inozemstvu odnosilo na zemlje Europske unije (EU) i to najvećim dijelom na Njemačku i Češku, dok je izvan EU najviše oglasa bilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2013. bila su programeri, hotelsko osoblje, medicinske sestre.

Tako je najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno za zanimanja iz sektora IT i telekomunikacije (20 posto), turizam i ugostiteljstvo (11 posto) i graditeljstvo i geodezija (7 posto).Od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu prošle godine, u njih čak 82 posto bio je ponuđen stalni radni odnos, što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2012.Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 34 posto, a honorarni u svega 1 posto oglasa.

U gotovo polovici (49 posto) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo četiri godine i mjesec dana radnog iskustva, što je za godinu i pol više nego što poslodavci obično traže (prosječno dvije godine i 10 mjeseci radnog iskustva).

Tijekom 2013. poslodavci su za rad u inozemstvu najviše tražili kandidate s visokom stručnom spremom (43 posto).

U 13 posto oglasa tražena je bila viša stručna sprema, srednjoškolsko obrazovanje u 20 posto oglasa, a stručna sprema nije bila bitna u 30 posto oglasa.

U 81 posto oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika, što je povećanje od 8 posto u odnosu na 2012.

U porastu je i zahtjev za naprednim poznavanjem engleskog jezika, u 2013. napredni engleski bio je uvjet u 76 posto oglasa, a u 2012. u 59 posto oglasa za rad u inozemstvu.Profesionalno znanje engleskog jezika traženo je u 6 posto oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 11 posto, a osnovno poznavanje u 1 posto oglasa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram