Zatvori
Foto: Csaba Balazs / Unsplash
PoslovniPuls
12/07/2023

Stigla kriza i u hrvatski IT sektor: Domaće tech tvrtke zaustavljaju zapošljavanje

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, u prvih 6 mjeseci 2023. objavljeno je više od 50 tisuća natječaja za posao, što predstavlja rast od 8% u odnosu na prošlu godinu.

Na oglase je pristiglo više od 700.000 prijava kandidata za posao, što je na razini prošle godine.

Time je nastavljen pozitivan trend rekordne potražnje za radom koji je započeo u drugoj polovici 2021. godine.

Analizom cjelokupnog tržišta rada otkrivamo kako je usprkos rastu u ukupnom broju objavljenih oglasa za posao u određenim djelatnostima i kategorijama zanimanja zabilježen pad potražnje za radnom snagom u odnosu na prošlu godinu.

U prvom redu se to odnosi na sektor IT-a i telekomunikacija, gdje je objavljeno tridesetak posto manje oglasa nego u istom razdoblju lani, što je u skladu s globalnim padom potražnje za stručnjacima tog profila. Primjetan je i pad potražnje za radnicima u djelatnosti Turizma, odnosno u kategoriji Graditeljstvo, geodezija i geologija.

S druge strane, u sektoru Prodaje te u djelatnosti Instalacije, održavanje i popravci je ostvaren rast potražnje za radnom snagom.

„Velika kriza koja potresa globalnu IT industriju, a koja je prouzročila masovna otpuštanja u tvrtkama poput Facebooka i LinkedINa, uzrokovala je konsolidaciju IT tržišta rada u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Primjetan je i pad potražnje za radnicima u Turizmu, no tu su se, vjerujemo, poslodavci ipak snašli. Primjerice, pronalaskom kandidata putem našeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr te zapošljavanjem većeg broja stranih radnika posredstvom agencija. Interesantan je pad broja oglasa za poslove u Graditeljstvu, gdje su pale investicije, smanjio se broj prodajnih transakcija, no cijene nekretnina su nastavile rasti u prvoj polovici 2023. “, ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2023. godine i dalje pronalazimo u području Prodaje te Turizma i ugostiteljstva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram