Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2014

Rejting agencija Fitch srušila srbijanski kreditni rejting

Agencija Fitch smanjila je kreditni rejting Srbije na B+, sa stabilnim izgledima, objavilo je u petak srbijansko ministarstvo financija...

Agencija je u priopćenju navela da je dosadašnji rejting BB-, s negativnim izgledima smanjen na B+ zbog predviđenog rast proračunskog deficita u 2014. godini po osnovi prethodno preuzetih obveza te zbog stanja javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i zbog izostanka najavljivanih strukturnih reformi.

U Fitchu pozitivno ocjenjuju otpočinjanje pregovora s Europskom unijom, smanjenje deficita tekuće bilance plaćanja i povećanje deviznih rezervi te početak pregovora s MMF-om, planiran za veljaču.

Srbijansko ministarstvo financija priopćilo je s tim u vezi da je nastavak provođenja strukturnih reformi nužan za stabilizaciju javnih financija i stvaranje zdravih osnova za rast srbijanskog gospodarstva. Kao prve korake u tom pravcu ističe rast gospodarstva za 2014. veći od očekivanog, kao i smanjenje inflacije u prethodnoj godini te povećanje izvoza koje je utjecalo na smanjenje deficita.

Ministarstvo također navodi da će nastaviti inzistirati na paketu mjera kojim bi se idućih godina omogućilo smanjenje fiskalnog deficita, stabiliziranje udjela javnog duga u BDP-u i osigurao gospodarski rast.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram